cretsenbelledonne.fr

Schapen ingeschreven op Franse school om sluiting van de klas te voorkomen

Om de sluiting van een klas wegens een gebrek aan leerlingen te vermijden, hebben de ouders van de Franse gemeente Crêts-en-Belledonne symbolisch enkele schapen ingeschreven in de basisschool.

Bassischool Jules-Ferry in Crêts-en-Belledonne, een dorp in het zuidoostelijke departement Isère, aan de voet van de Franse Alpen, vernam in maart dat een van de klassen waarschijnlijk in september opgedoekt moet worden na een lichte daling van het aantal effectieve leerlingen. Ouders voeren sindsdien op allerlei manieren actie tegen die sluiting, gesteund door de gemeente.

Gisteren was er symbolisch protest. Een plaatselijke boer kwam met zijn kudde van 50 schapen en een hond naar de school. Vijftien schapen werden vervolgens "officieel" ingeschreven in aanwezigheid van de leerlingen, hun ouders en de leerkrachten. Hun geboortecertificaten werden overhandigd aan burgemeester Jean-Louis Maret. Vanaf nu prijken dus onder anderen Saute-Mouton, Baaaaah-Bête en Panurge op de schoollijst.

 "Omdat alleen cijfers tellen voor Onderwijs, brengen wij schapen naar school om hen in te schrijven, het aantal effectieve leerlingen op te trekken en onze klas te redden", zegt Gaëlle Laval van het oudercomité. "Zo moeten we geen enkele klas sluiten. We willen met humor de mensen mobiliseren en een puinhoop voorkomen in de school waar de gemeente het afgelopen jaar zwaar in heeft geïnvesteerd."

De ouders van de leerlingen wijzen er ook op dat indien een klas gesloten wordt, de kleinere klassen in de herfst met een duidelijk overschot aan kinderen aan het nieuwe schooljaar moeten beginnen.

Meest gelezen