Videospeler inladen...

8.000 werknemers uit de zorgsector voeren actie in Brussel: "te weinig personeel en te hoge werkdruk"

In Brussel voeren 8.000 werknemers uit de zorg- en de welzijnssector actie tegen het tekort aan personeel en de hoge werkdruk. De betoging loopt van het Noordstation tot het Muntplein. Met de optocht willen de werknemers van onder meer de ziekenhuizen, ouderenzorg en de kinderopvang, net voor de verkiezingen, de politici duidelijk maken wat hun eisen zijn.

"Doe iets aan de hoge werkdruk! Hoe hoger de werkdruk, hoe groter de kans dat we fouten maken", vertelt een verpleegkundige aan VRT NWS. Zij is een van de 8.000 werknemers uit de zorg- en welzijnssector die vandaag actie voeren in Brussel.

Maar de hoge werkdruk is niet het enige pijnpunt. Er zijn ook de lange wachtlijsten, bijvoorbeeld in de bijzondere jeugdzorg. "We moeten jongeren in de kou laten staan, gewoon omdat we niet kunnen helpen", reageert een actievoerster.

"Geen betoging tegen de regering"

Met de optocht wil de sector de politici duidelijk maken wat hun eisen zijn. "Dit is geen betoging tegen de regering", reageert Mark Selleslach van de christelijke vakbond. "Maar er is een enorme nood aan bijkomende werknemers. Niet alleen voor de werkdruk maar ook voor de groei van de sector. We verwachten van de nieuwe regering dat ze daarom gaan investeren in onze sector. Maar dit moet ook in het regeerakkoord staan. Zo moeten we niet betogen om resultaat te bereiken."

We verwachten van de nieuwe regering dat ze gaan investeren in onze sector.

Mark Selleslach, christelijke vakbond

De betoging startte omstreeks 10.55 uur aan het Brusselse Noordstation en eindigt op het Muntplein. Daar zullen de deelnemers kaartjes in een grote postbus steken, met daarop hun drie grootste verwachtingen tegenover de politieke partijen onder het motto "Doe er iets aan".  

VRT-reporter Chris De Nijs volgde de demonstranten en maakte voor Het Journaal de volgende reportage:

Videospeler inladen...

Meest gelezen