Videospeler inladen...

Waar u van wakker ligt - Yusra: "Ik spreek Nederlands en doe mijn job goed: mijn hoofddoek verandert dat niet" 

Onze gezondheid en de sociale zekerheid, onze portemonnee, de toestand van het klimaat en ongecontroleerde migratie: dat zijn de onderwerpen waar u het meest van wakker ligt. Dat blijkt uit een bevraging van VRT NWS in samenwerking met de VRT-studiedienst. Vandaag hebben we het over migratie, en de diversiteit in onze samenleving. Uit het VRT-onderzoek blijkt dat Vlamingen de lat voor nieuwkomers erg hoog leggen. Een loketbediende die een hoofddoek draagt, het ligt voor meer dan vier op de tien Vlamingen moeilijk. Wij spraken hierover met Yusra Daldal (25).

Yusra werkt bijna een jaar voor het infopunt van het Gentse OCMW. Aan het loket helpt ze bezoekers met vragen. In Gent is het hoofddoeken­verbod voor ambtenaren die in contact komen met burgers in 2013 afgeschaft. Elke gemeente of stad beslist zelf of haar gemeentepersoneel religieuze symbolen mag dragen. In Gent kan Yusra met haar hoofddoek aan de slag achter het loket, maar dat is dus niet overal zo.

Uit de bevraging van VRT NWS en de VRT Studiedienst blijkt dat de hoofddoek bij een aanzienlijk deel van de Vlamingen weerstand oproept. Ruim de helft van de 3.197 bevraagden vindt dat we moeten aanvaarden dat we in een multiculturele samenleving leven, maar een loketbediende met een hoofddoek, daar heeft 43% een probleem mee. Voor 36% is het geen issue.

Wat ook opvalt in het onderzoek: ongecontroleerde migratie is - op een goed pensioen na - de grootste angst van de Vlaming. En 70% vindt dat nieuwkomers die "onze waarden" (zo verwoord in het onderzoek, nvdr) niet aanvaarden niet welkom zijn. Een nieuwkomer die goed Nederlands spreekt, wekt bij een derde van de Vlamingen toch wantrouwen op.

Ik begrijp ergens wel dat mensen moeten wennen aan mijn hoofddoek. Loketbedienden met een hoofddoek zijn een uitzondering.

Yusra merkt aan haar loket dat OCMW-cliënten moeten wennen aan haar hoofddoek. "Expliciet negatieve reacties heb ik niet vaak gekregen, ook niet buiten het werk trouwens. Maar als ik hier samen met mijn collega zit, dan is het al gebeurd dat mensen ons bekijken en toch bij mijn collega zonder hoofddoek gaan aanschuiven." Een reactie waar Yusra begrip voor kan opbrengen. "Er zijn nu eenmaal weinig bedienden met een hoofddoek. Als mensen hier verschillende keren geweest zijn, speelt het geen rol meer."

Maar soms krijgt Yusra ook complimenten over haar werk, of positieve reacties op haar hoofddoek. Bekijk hier een anekdote:

Videospeler inladen...

De politieke discussie rond de hoofddoek en het verbod daarop begrijp ik niet. Wat is het probleem, als ik mijn werk goed doe?

Dat het dragen van een hoofddoek vaak politieke discussies oplevert, daar heeft Yusra dan weer geen begrip voor. "Het is een uiting van mijn geloof, iets persoonlijks. Dat ik geen hoofddoek zou mogen dragen, vind ik niet eerlijk. Als ik mijn werk goed doe, waarom zou mijn hoofddoek dan een probleem zijn? Waarom zou het een belemmering zijn?", vindt ze.

"Ik spreek zowel Nederlands als Frans en Engels, ik ben vriendelijk en ik kan de cliënten helpen. Het argument dat ik niet neutraal zou zijn als vrouw met een hoofddoek, klopt voor mij niet. Iedereen is wie hij is. Ik voel me beschermd en gelukkig met mijn hoofddoek. Al merk ik wel dat er nog veel vooroordelen over bestaan, en onwetendheid."

Alle resultaten uit het onderzoek "Waar liggen Vlamingen wakker van?" vindt u hier.

Bekijk hier de volledige journaalreportage over Yusra:

Videospeler inladen...

Meest gelezen