Bilzen organiseert opnieuw verkiezingen op zondag 16 juni

Op 16 juni trekken de Bilzenaren weer naar de stembus voor de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen. Dat heeft de gemeenteraad vanavond beslist. De nieuwe verkiezingen komen er naar aanleiding van onregelmatigheden bij het tellen van de stemmen tijdens de vorige verkiezingen.

De nieuwe gemeenteraadsverkiezingen zijn het gevolg van een beslissing van de Raad van State. Die stelde dat er bij de verkiezingen in oktober vorig jaar verschillende kleine onregelmatigheden gebeurd zijn. De onregelmatigheden hadden tot een zetelverschuiving kunnen leiden, waardoor nieuwe verkiezingen noodzakelijk zijn. De gemeenteraad besliste vanavond dat die zullen doorgaan op zondag 16 juni.

Ook werd onderzocht of de stad deze keer niet met stemcomputers kon kiezen, maar dat bleek volgens het Agentschap Binnenlands Bestuur niet mogelijk. Tijdens het debat vielen ook enkele harde woorden. Johan Sauwens (CD&V) die de klacht had ingediend, betreurde zelf de ingrijpende gevolgen, maar vindt de beslissing wel noodzakelijk. Hij kreeg in het debat harde kritiek van de meerderheid. Die wees hem op het feit dat hij steeds stemcomputers had tegengehouden en dat hij volgens hen onwaarheden over de stembusslag verspreid had.

Meest gelezen