Videospeler inladen...

Sombere blikvanger op de Biënnale van Venetië: boot waarin honderden migranten verdronken

In de lagune van Venetië is de boot aangekomen waarin honderden migranten verdronken toen ze in april 2015 de Middellandse Zee wilden oversteken. Het gehavende, roestige scheepswrak wordt tentoongesteld tijdens de Biënnale van Venetië, het gerenommeerde tweejaarlijkse kunstenfestival in de Dogenstad.  

Onder het toeziend oog van kunstenaars en curatoren werd het scheepswrak met veel moeite aan wal gebracht in het Arsenale, de voormalige scheepswerf van Venetië. Daar zal hij de komende maanden worden tentoongesteld tijdens de Biënnale, die zaterdag wordt geopend. 

AFP or licensors

De vissersboot kapseisde vier jaar geleden in de Middellandse Zee. Hij had meer dan 700 migranten en vluchtelingen aan boord, die vanuit Libië hoopten de oversteek te maken naar Italië. De schipbreuk gebeurde nota bene toen de boot in aanvaring kwam met een Portugees schip dat de opvarenden te hulp wilde komen. Slechts 28 opvarenden overleefden het ongeluk. Alle anderen, minstens 700 mensen, zaten vast in het ruim en konden niet ontkomen.

Relict van een menselijke tragedie, maar ook monument voor hedendaagse migratie

Het scheepswrak werd naar Sicilië gebracht, waar de lichamen werden geïdentificeerd. Wat er daarna met het wrak moest gebeuren, was niet meteen duidelijk, maar de symbolische kracht ervan sprong meteen in het oog. Het scheepswrak werd toevertrouwd aan de Siciliaanse stad Augusta, waar het binnenkort een vaste plaats zal krijgen in een "Giardino della Memoria", een herdenkingspark.     

"Het schip is een relict van een menselijke tragedie, maar ook een monument voor hedendaagse migratie", zegt het Siciliaanse team Barca Nostra ("Onze boot"), dat het herdenkingspark zal aanleggen.

Maar voor het zover is, zal het scheepswrak dus een nog opvallendere plaats krijgen op een van de meest gerenommeerde kunstenfestivals ter wereld, de Biënnale van Venetië. Daar wordt het tentoongesteld als een sombere herinnering aan de vele migranten en vluchtelingen die de voorbije jaren stierven in de Middellandse Zee. 

De kunstenaar die het idee naar voren had geschoven, samen met het Barca Nostra ("Onze Boot"), is Christoph Büchel. Het is niet de eerste keer dat deze Zwitsers-IJslandse artiest met een provocerend initiatief op de proppen komt. Vorig jaar lanceerde hij al een petitie over de grensmuur die de Amerikaanse president Donald Trump wil bouwen tussen de VS en Mexico. Daarin riep hij op om de prototypes voor die muur te verheffen tot monument.

Bekijk hieronder beelden van de aankomst van het scheepswrak in Venetië:

Videospeler inladen...

Meest gelezen