Videospeler inladen...

Britten zullen eind deze maand deelnemen aan de Europese verkiezingen

Het staat nu vast: het Verenigd Koninkrijk zal op 23 mei nieuwe Europese parlementsleden kiezen. Volgens de regering in Londen is er geen tijd meer om nog voor die datum een akkoord over de brexit door het parlement te krijgen. 

U herinnert zich dat het VK uitstel kreeg voor een akkoord over de brexit en de Conservatieve premier Theresa May onderhandelt daar nu over met Labourleider Jeremy Corbyn. Dat lijkt echter niet van een leien dakje te lopen, al blijven beide partijen wel praten.

De Europese Unie had de Britten een voorwaarde gesteld voor dat uitstel. Als er geen akkoord over de brexit zou komen tegen 23 mei, dan zou Londen alsnog Europese verkiezingen moeten organiseren. De voorbereidingen daartoe waren al gestart.

Het is nu zeker: de Britten kiezen op 23 mei hun EU-parlementsleden. Volgens David Lidington, de adjunct van premier May, is er immers geen tijd meer om nog tot een brexitakkoord te komen en dat door het Lagerhuis te laten goedkeuren. 

Meest gelezen