Videospeler inladen...

Paneel "De Rechtvaardige Rechters" blijkt ijzeren ladder 

Alweer geen succes in de zoveelste zoektocht naar "De Rechtvaardige Rechters", het verdwenen paneel van "Het Lam Gods" van de broers Van Eyck. Gewezen burgemeester Daniel Termont had een aannemer overtuigd om de graafkosten op zich te nemen. Maar geen paneel, enkel ontgoocheling. 

Al jaren boeit de zoektocht naar het Lam Gods-paneel "De Rechtvaardige Rechters" Gentenaars en kunstkenners. Vanochtend werd opnieuw gegraven op de Kalandeberg, een pleintje dicht bij de Sint-Baafskathedraal In Gent, waar "Het Lam Gods" hangt. Die werkzaamheden werden snel weer stilgelegd en leverden niets op. Intussen is de put alweer dichtgemaakt.

Opmerkelijk: dé motor achter de actie is gewezen burgemeester Daniel Termont: "Ik heb altijd geloofd in de theorie van speurder Gino Marchal. Niemand heeft die ooit al inhoudelijk weerlegd, ook de non-believers niet. Hij was nu op twee nieuwe elementen gestoten, die het de moeite waard maakten om opnieuw te zoeken. Maar het stadsbestuur, de federale politie noch het parket had geld veil voor een nieuwe graafactie."

"Ik heb dan persoonlijk, als burger, een aannemer overtuigd om het graafwerk te doen en te bekostigen. Geen cent overheidsgeld is er dus aan te pas gekomen. Dat is allemaal correct gebeurd, na een aanvraag bij het stadsbestuur en het schepencollege heeft die goedgekeurd", zegt Termont. Volgens de aannemer vermeldde de aanvraag wel geen details over de reden van de werkzaamheden, net om de graafactie in alle discretie te kunnen doen. De schepen van publieke ruimte, Filip Watteeuw, kan er niet om lachen dat het zo is verlopen: "Dit vind ik geen manier van werken. Het is niet correct dat we niet op de hoogte werden gebracht." 

Amateurspeurder Gino Marchal, de man achter de nieuwe theorie, is ontgoocheld: "De plannen uit het stadsarchief die ik had ingekeken, toonden de exacte afmetingen voor het paneel. Er was een ruimte, een koker, het paneel kon er perfect liggen. Maar helaas. De speuractie toont dat de koker wel ooit is geopend, wie weet heeft het paneel er ooit gelegen. Wie zal het  zeggen? Ik ben ontgoocheld, ja. Na al die tijd neem ik nu even een pauze in mijn zoektocht."

"We moesten dit proberen, voor hetzelfde geld hadden we wereldnieuws, maar helaas

Daniel Termont, ex-burgemeester van Gent

Termont specifieert wat is gevonden: "We zijn op een betonnen plaat gestoten die recent op gewelven was gelegd. Vonden we vreemd. Dan is er dieper gezocht om de plaats te bereiken waar het paneel had kunnen liggen. Maar we zijn op een ijzeren muurladder gestoten die aan de muur was bevestigd. Jammer voor ons allemaal. Maar we moesten deze poging ondernemen, vind ik. Voor hetzelfde geld hadden we wereldnieuws."

Het paneel "De Rechtvaardige Rechters" maakt deel uit van "Het Lam Gods", het beroemde kunstwerk dat de broers Jan en Hubert Van Eyck in de vijftiende eeuw schilderden. Het paneel werd in de nacht van 10 op 11 april 1934 gestolen uit de Sint-Baafskathedraal.

Het gerechtelijk onderzoek naar de kunstroof is nooit gestopt, al zijn vaak de vreemdste theorieën verspreid. In de loop der jaren is op diverse locaties gezocht, telkens vruchteloos. Nu werd uitgegaan van een ondergrondse koker of tunnel waar hoofdverdachte Arsène Goedertier het schilderij zou hebben verstopt. Niet dus.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...
VRT

Meest gelezen