Videospeler inladen...

Eerste gesloten terugkeercentrum voor vrouwen geopend

In Holsbeek is een nieuw gesloten centrum geopend voor de gedwongen terugkeer van migranten. Voor de eerste keer is het een centrum specifiek voor alleenstaande vrouwen. Tot nu toe werden de vrouwen vastgehouden in een vleugel van een detentiecentrum waar ook mannen zaten.

"Er was echt nood aan een gesloten centrum specifiek voor vrouwen", zegt Geert Devulder van Dienst Vreemdelingenzaken. In de detentiecentra slapen de migranten in groep. Sommige centra beschikken over slaapzalen, andere over kamers per vier. Alle activiteiten zijn er in groep en er zijn geen aparte lavabo's. Het is sowieso niet aangewezen om mannen en vrouwen samen op te sluiten.

In Holsbeek opent daarom vandaag dus een nieuw gesloten centrum in een voormalig "Formule 1"-hotel. Het ligt in een industriepark en is sinds 2013 eigendom van de Regie der Gebouwen. Het is de voorbije jaren vooral gebruikt voor de opvang van asielzoekers die in ons land aankomen. Maar nu is het dus omgebouwd tot detentiecentrum. Dat kon met relatief weinig middelen. Alle kamers hebben dezelfde oppervlakte van 9 vierkante meter. Er zullen 1 tot 2 vrouwen per kamer slapen. Ze hebben een eigen lavabo en een televisie.

Stijgend aantal detentieplaatsen

In het federale regeerakkoord van 2014 stond dat er sterker ingezet moest worden op gedwongen verwijdering van migranten. Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) tekende een Masterplan om extra plaatsen te creëren in gesloten centra. Aan het begin van de legislatuur waren er 470 plaatsen in 5 gesloten centra verspreid over het land.

·        Transitcentrum Caricole in Melsbroek
·        Repatriëringscentrum 127bis in Steenokkerzeel
·        Centrum voor illegalen Vottem
·        Centrum voor illegalen Merksplas
·        Centrum voor illegalen Brugge 

Door een efficiënter gebruik van de bestaande gebouwen is het aantal plaatsen intussen gestegen tot 660. In het Masterplan is echter sprake van in totaal 1.100 plaatsen. Er is sprake van twee nieuwe locaties, namelijk Jumet en Zandvliet. Maar de middelen om daar nieuwe centra te bouwen zijn nog niet gevonden.

Wie wordt er opgesloten?

In de gesloten centra kunnen verschillende soorten mensen opgesloten worden. Voor alle duidelijkheid: deze migranten worden niet opgesloten wegens criminele feiten, wel omdat ze zonder geldige papieren op het grondgebied zijn. Het gaat om administratieve detentie. 

De groep bestaat uit migranten die geen recht hebben op bescherming (zgn. uitgeprocedeerden), maar ook asielzoekers in procedure die met het vliegtuig België binnenkwamen, mensen die voor een derde of vierde keer een asielaanvraag doen of mensen zonder verblijfsvergunning die nooit asiel aanvroegen.

Tijdens haar eerste ambtsperiode als staatssecretaris voor Asiel en Migratie begon Maggie De Block (Open VLD) met de focus op migranten zonder verblijfsvergunning die veroordeeld waren. Nadat ze hun straf hebben uitgezeten, worden ze zoveel mogelijk rechtstreeks naar een gesloten centrum verhuisd. Daar worden dan de papieren in orde gebracht om ze terug te sturen naar hun land van herkomst. Ook Francken zette dat beleid voort.

Het voorbije jaar is er nog een groep bij gekomen die prioriteit krijgt: de transmigranten. Voor hen zijn sinds september 2018 een 200-tal plaatsen voorbehouden. Zo'n 100 in Brugge en evenveel in Steenokkerzeel. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen