logo VIB

Hersenatlas identificeert immuuncellen die mogelijk betrokken zijn bij hersenaandoeningen

Een onderzoeksteam van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) heeft een gedetailleerde atlas samengesteld van hersencellen met een functie in het immuunsysteem. De onderzoekers vonden daarbij een bepaald type immuuncellen, microglia, op een plaats in de hersenen waar ze niet verwacht werden. De microglia lijken bovendien erg op de immuuncellen die betrokken zijn bij hersenaandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer. De nieuwe kennis kan mogelijk gebruikt worden voor de ontwikkeling en verder onderzoek naar behandelings­methoden voor hersenaandoeningen.

"Onze resultaten tonen dat de verschijningsvorm van immuuncellen in het brein sterk kan variëren naargelang waar ze zich juist bevinden, wat suggereert dat ze vele functies kunnen vervullen", zegt Hannah Van Hove, PhD-student en eerste auteur van de studie.

"De uitdaging is nu om de functies van deze nieuw ontdekte microglia te ontdekken en te begrijpen hoe dat in relatie staat tot de activiteit van microglia bij hersenaandoeningen", zegt professor en immuniteitsexpert Jo Van Ginderachter.

Voor de samenstelling van de hersenatlas hebben wetenschappers meer dan 60.000 cellen geanalyseerd, afkomstig van hersenen van zowel gezonde muizen als van muizen met een equivalent van de ziekte van Alzheimer of met een foutje in het immuunsysteem.

Het onderzoek is geleid door het team van dokter Kiavash Movahedi van het VIB Centrum voor Inflammatieonderzoek. Het VIB is een onderzoeks­organisatie die bestaat uit een partnerschap met vijf Vlaamse universiteiten, namelijk de UGent, KU Leuven, Universiteit Antwerpen, Vrije Universiteit Brussel en Universiteit Hasselt.

Meest gelezen