Is een koets voorttrekken schadelijk voor een paard?

Paarden zouden niet afzien wanneer ze een koets voorttrekken. Sterker zelfs: paarden zijn blij wanneer ze mogen werken, zegt professor van de Faculteit Diergeneeskunde Frank Gasthuys.

Gent heeft vorige week bekendgemaakt dat paardenkoetsen in de binnenstad worden afgeschaft. Dierenwelzijn was een van de argumenten. De afgelopen dagen wordt daarover druk gediscussieerd, onder meer op Facebook. Sommige mensen beweren dat koetsen voorttrekken slecht is voor paarden, anderen beweren van niet. 

Reacties op Facebook over paardenkoetsen in Gent

"Een paard werkt graag"

Volgens Frank Gasthuys, voorzitter van PaardenPunt Vlaanderen en professor aan de Faculteit Diergeneeskunde, is een koets voorttrekken niet schadelijk voor een paard. "Zolang je het dier geen 2 ton laat voorttrekken, zie ik daar persoonlijk geen graten in", vertelt de professor. "Als je kijkt naar de geschiedenis: paarden zijn werkdieren. Ze zijn ook deels gefokt om zulke karweien uit te voeren."

Sommige mensen argumenteren dat paarden zelf niet kiezen om te werken. Professor Gasthuys vindt dat onzin. "Laat ons heel eerlijk zijn: een paard alleen in de wei verveelt zich. Een paard werkt liever! Ik ken mensen met een koets en een paard… Wanneer de koets wordt bovengehaald, staat het paard te trappelen van ongeduld."

Niet overdrijven

Professor Gasthuys onderstreept wel dat alles met mate moet gebeuren. "Als paarden te veel werken, dan zien ze wel af. Dan krijgen ze spier- of gewrichtsproblemen."

In Brugge zijn er heel specifieke maatregelen voor de koetsiers, weet Gasthuys. "Ze mogen maar zoveel uur werken, ze moeten twee dagen rust krijgen, als het te warm is gaat het niet, enzovoort... Dat is in afspraak met een dierenrechtenorganisatie en met het stadsbestuur. Goede afspraken maken goede vrienden!"

Overleg met de stad

Morgen gaat de professor samenzitten met de stad Gent. "Over toerisme weet ik niks, maar ik weet wel veel over paarden... Wie weet komt er wel iets uit het gesprek." Gasthuys vindt het in ieder geval een goed idee om de koetsen te behouden. Maar dan wel onder strenge voorwaarden, zoals in Brugge.

kasto80

Meest gelezen