foto Catholicireland.net

Jean Vanier overleden, levenslang activist voor mensen met verstandelijke beperking

In Parijs is de Canadese activist en weldoener Jean Vanier overleden. Hij was 90 en had al enkele weken kanker. Vanuit een diepe christelijke overtuiging zette hij zich levenslang in voor de minderbedeelden, eerst overlevenden van de nazi-gruwel, later mensen met een verstandelijke beperking. Zijn netwerk 'L'Arche", De Ark, is wereldwijd actief.  

Jean Vanier is een Canadees die in Genève als zoon van een diplomaat ter wereld kwam. Na de Tweede Wereldoorlog zag hij hoe overlevenden van de concentratiekampen aan hun lot werden overgelaten. Hij ving hen op en hielp hen om weer een plaats te vinden in de maatschappij.   

Vanier werkte een tijd bij de Canadese marine en als hoogleraar ethiek, tot een bezoek aan een Franse psychiatrische instelling zijn ogen opende. Hij was diep verontwaardigd over de leefomstandigheden van de patiënten. Halfweg tussen Parijs en Compiègne huurde hij een klein huis, dat hij "L'Arche" doopte, en gaf er twee personen met een handicap onderdak. Dat was het embryo van een reusachtig netwerk dat eind jaren 70 uitgroeide tot een wereldwijd actieve organisatie. In 1973 werd de Belgische tak van De Ark gesticht. 

Geen betutteling

Hoewel hij een charismatische en paternalistische weldoener van het ouderwetse type was en zijn motivatie uit zijn geloof haalde, deed hij nooit aan betutteling. Hij beschouwde iemand met een verstandelijke beperking als een volwaardige medemens die recht heeft op volledige deelname aan het maatschappelijke leven. 

Op dit ogenblik leven duizenden verstandelijk beperkte mensen in gemeenschappen in een kleine 40 landen. Vooral mensen met het syndroom van Down en met autisme kunnen in "L'Arche" terecht. Hij reisde de wereld rond om te pleiten voor interreligieuze dialoog. In 2015 kreeg hij het Franse "Légion d'Honneur" en won hij de Templetonprijs. In 2017 toonde het Filmfestival van Cannes de documentaire "Jean Vanier, het sacrament van tederheid".  Zelf schreef hij een aantal spirituele boeken. Meer info over De Ark bij ons vindt u hier.

foto dailymail.co.uk

Meest gelezen