Jef Vermassen: "Als berichten waar zijn, is het niet begrijpelijk dat die man vrij kon rondlopen"

Advocaat Jef Vermassen stelt zich zoals zovelen vragen bij het feit dat de vermoedelijke moordenaar van Julie Van Espen vrij rondliep. Vermassen ziet gelijkenissen, maar ook verschillen met de zaak rond de moord op Annick Van Uytsel. In die zaak stond hij de ouders van het slachtoffer bij.

"De grote gelijkenis tussen beide zaken is het motief van de dader. Dat motief is de drang om aan zijn driften te voldoen en om te genieten van de macht en de respectloosheid naar een jong meisje, dat hij als een voorwerp gebruikt."

"Dat is het motief van elke serieverkrachter", zegt Vermassen in "Start je Dag" op Radio 2 Vlaams-Brabant. "Ze hebben allebei hun slachtoffer zitten opwachten, maar het grote verschil is dat Ronald Janssen Annick heeft meegenomen naar huis en haar nadien heeft vermoord. De moordenaar van Julie heeft het ter plaatse gedaan."

Allebei recidivisten

"Beide daders hadden ook voordien al feiten gepleegd", gaat Vermassen verder. "Maar ook hier is er een verschil. Janssen was daarvoor nog niet veroordeeld, deze man wel. Ze hebben allebei hun ex-vrouw verkracht, maar Janssen werd daarvoor vrij gesproken. Ze zijn allebei daarna herbegonnen en dat is opnieuw een kenmerk van een serieverkrachter."

Tijdbom

De man die verdacht wordt van de moord op Julie Van Espen was op vrije voeten, omdat het proces in beroep voor een verkrachtingszaak uit 2016 lang aansleepte.

"Het is normaal dat veel mensen dat niet begrijpen. De bedoeling van het strafrecht is om zo weinig mogelijk mensen in hechtenis te nemen als het niet nodig is. Maar dat laatste is belangrijk: als het niet nodig is. Als ik zie dat die man twee keer veroordeeld is, dat hij gevaarlijk is, en dat zijn eigen vader blijkbaar al voor hem had gewaarschuwd, dan is het niet begrijpelijk dat die man vrij kon rondlopen terwijl hij eigenlijk een tijdbom was."

Een rechterlijke fout?

Ziet Vermassen dit dan als een nieuw falen van justitie? Op die vraag reageert de strafpleiter genuanceerd. Hij wijst erop dat er "gelukkig ook velen zijn die men wel kan tegenhouden en waarbij men op tijd reageert".

Tegelijk brengt hij begrip op bij de consternatie die er nu leeft bij de bevolking; "Als er nu weer een gelijkaardig feit gebeurt, dan is dat heel pijnlijk. Ik kan er echt inkomen dat de mensen zeggen: “Hoe is dat nu mogelijk, dat je zo’n kerel vrij laat rondlopen?”

Vermassen besluit dat de rechters de vrijlating te goeder trouw hebben beoordeeld, maar dat oordeel is helaas verkeerd gebleken.

Beluister het gesprek met Jef Vermassen in "Start je dag" op Radio 2 Vlaams-Brabant:

Meest gelezen