KIES19: Mis niets van het verkiezingsnieuws dankzij VRT NWS

26 mei wordt een belangrijke dag, want dan kiezen we vertegenwoordigers voor het regionale, het federale en het Europese parlement. In de aanloop naar verkiezingsdag en op 26 mei zelf bieden we met VRT NWS een uitgebreid nieuwsaanbod aan onder de noemer "KIES19". Van het verkiezingsnieuws hoeft u dus niets te missen. Een overzicht.

Televisie

Op Eén ontvangt Phara de Aguirre twee weken lang van maandag tot en met donderdag elke avond lokale en nationale kopstukken in "Iedereen kiest". In de politieke talkshow zal dieper worden ingegaan op de verkiezingsvoorstellen. "Iedereen kiest" is er vanaf zondag 12 mei.

Ook journalisten Rik Van Cauwelaert en Walter Zinzen zijn terug. Bij Ivan De Vadder fileren ze op hun eigenzinnige manier de politieke waan van de dag. "Van Cauwelaert en Zinzen bij Ivan" is er vanaf 13 mei op Canvas, 's avonds laat van maandag tot en met donderdag.

Onze vaste afspraken schakelen de laatste twee weken voor verkiezingsdag een versnelling hoger. Vanuit hun eigen formule zullen "Het Journaal", "De afspraak" en "De zevende dag" extra aandacht besteden aan de kiescampagne.

En ook "Terzake" schakelt een versnelling hoger. Van maandag tot vrijdag brengen Kathleen Cools en Annelies Beck extra lange uitzendingen met debatten en reportages over de verkiezingen. 

Ook de Europese verkiezingen worden belicht. Zo brengen we op woensdag 15 mei het debat van de Europese kopstukken in het Europees Parlement via een livestream op vrtnws.be. Daarna zal Lieven Verstraete met verschillende Europawatchers in "Europa kiest" op Canvas het debat en de Europese kiescampagne analyseren.

Op zaterdag 25 mei, de avond voor de verkiezingen, brengt Ivan De Vadder de partijvoorzitters samen voor een laatste debat in "Het grote debat". Op maandag 27 mei, de dag na de verkiezingen wanneer het eerste stof is gaan liggen, brengen we de partijvoorzitters nog een laatste keer samen voor een debat op Canvas.

Ook de jonge kijkers kunnen bij ons terecht. Zo pakt Karrewiet, het jeugdjournaal van VRT NWS, op zondag 12 mei uit met "De grote Karrewiet verkiezingsshow". Kinderen van 9 tot 12 jaar zullen er vragen stellen aan de zes partijvoorzitters.

Online

Bij VRT NWS Online kunt u al het verkiezingsnieuws terugvinden via www.KIES19.be. Daar vindt u ook vlot de weg naar de verschillende online-initiatieven van VRT NWS om u wegwijs te maken.

Zo kunt u nog steeds De Stemtest doen om te achterhalen welke partijen het dichtst aansluiten bij uw standpunten. Weet u nog niet naar welke partij of politicus uw stem zal gaan? Via SOS keuzestress kunt u de standpunten van de partijen met elkaar vergelijken. En heeft u een specifieke vraag over de verkiezingen? Stel dan een vraag via de tool "Durf te vragen". Hieronder kunt u naar de verschillende tools doorklikken. 

Radio

Vanaf maandag 13 mei verhuizen de actuaprogramma's van Radio 1 twee weken lang naar het dak van het Vlaams Parlement. Van 6 tot 10 uur en van 16 tot 19 uur staan de uitzendingen KIES19 in het teken van de verkiezingen. Presentatoren Xavier Taveirne en Michaël Van Droogenbroeck beginnen de dag met politieke debatten, gestoffeerd met de kennis van experts en mening van ervaringsdeskundigen. Wetstraatjournalist Marc Van de Looverbosch geeft na 8.30 uur zijn analyse.

's Avonds leggen Ruth Roets en Ruth Joos de dag neer met partijvoorzitters en opiniemakers. Tussen 18 en 19 uur komt een partijvoorzitter langs, met een medestander en tegenstanders. Op vrijdag is er een terugblik op de week. De 24e mei staat de uitzending dan weer in het teken van de Europese verkiezingen.

Radio 2 brengt elke dag een campagnejournaal met (regionaal) verkiezingsnieuws. Onder meer de lijsttrekkers voor de Vlaamse en federale verkiezingen in alle provincies zullen er te horen zijn.

Bij jongerenzender MNM ontvangt Tom De Cock elke vooravond politieke kopstukken. Op woensdag 22 mei is er een speciale Generation M waar jongeren zelf gaan debatteren over politieke hete hangijzers.

26 mei

Op verkiezingsdag zelf kunt u het verkiezingsnieuws op de voet volgen op onze website vrtnws.be. Ook bij de radio kunt u al van 's morgensvroeg terecht, bij "De Ochtend" op Radio 1.

Op televisiezender Eén is er de vanaf de voormiddag de traditionele verkiezingsshow. Martine Tanghe, Ivan De Vadder en Tim Verheyden leiden alles in goede banen vanuit het zenuwcentrum op de VRT aan de Reyerslaan. Phara De Aguirre en Bart Verhulst ontvangen politieke gasten in de zuilenzaal van het Vlaams Parlement. Daar modereert Phara tegen het einde van de dag ook het voorzittersdebat.

Meest gelezen