Videospeler inladen...

Het bombastische Met Gala: "Van zonnekoningen tot dragqueens", en eigenlijk alles ertussenin

In New York heeft het "Met Gala" plaatsgevonden, het jaarlijkse benefietevenement dat beroemd en berucht is voor zijn exclusieve gastenlijst, peperdure toegangstickets maar vooral voor zijn extravagante outfits. Op de "Oscars van de mode" droeg zangeres Lady Gaga vier creaties, collega Katy Perry besloot als kroonluchter te gaan.  De nieuwe expo in het Met-museum over "camp" in de mode is mee samengesteld door de Belgische co-curator Karen Van Godtsenhoven.

Het Met Gala vindt telkens plaats op de eerste maandag van mei in het Metropolitan Museum of Art ("vandaar Met") in New York. Bedoeling is niet alleen de laatste -extreme- modetrends te tonen, maar ook geld in te zamelen voor de mode-afdeling van het bekende museum. Voor een ticket betalen gasten makkelijk zo'n slordige  27.000 euro. De traditie gaat al terug tot 1948 toen de high society (bovenklasse, red.) van New York ook opgetrommeld werd om te doneren.

Thema van het 71e Met Gala verwees -zoals altijd- naar de nieuwste tentoonstelling in het museum: "Camp: notes on fashion", geïnspireerd op het essay "Notes on camp" uit de jaren 60 van schrijfster en fotografe Susan Sontag. "Kortom, van zonnekoningen tot dragqueens", omschreef Vogue-icoon Anna Wintour de te volgen lijn voor de avond. En Wintour kon het eigenlijk niet beter verwoorden. 

Camp : iets dat je mooi vindt hoewel (of juist omdat) je weet dat het smakeloos is

Van Dale

"Camp: notes on fashion" is de eerste tentoonstelling waar Karen Van Godtsenhoven mede-curator van is. De Belgische Van Godtsenhoven leidde acht jaar lang het Antwerpse ModeMuseum en werkt sinds 2017 voor het Costume Institute van The Met in New York. De expo omvat zo'n 250 stuks, ook van de Belgische ontwerper Walter Van Beirendonck. 

Een overzicht van alle extravaganza op het Met Gala. Popzangeres Lady Gaga was geheel zichzelve voor de lenzen van de fotografen en wurmde zich in maar liefst vier verschillende outfits, van bereveel roze stof tot niemendalletjes: 

2019 Invision
2019 Invision
2019 Invision
2019 Invision

Acteur Ezra Miller moest wat geduld oefenen in de schminkstoel, maar kon uitpakken met een optische illusie met zeven ogen. 

2019 Invision

Zangeres Katy Perry speelde (een functionerende) kroonluchter. 

2019 Invision

Rapper Cardi B maakte het zich niet bepaald gemakkelijk. Ze had hulp nodig om met haar bombastische sleep de trappen op te raken.

2019 Getty Images

Singer-songwriter en acteur Harry Styles koos voor een genderneutraal pak van Gucci met bijhorende oorringen. "Dit is helemaal camp. Dit gaat over plezier hebben zonder vooroordelen", legde hij voor de camera uit.

2019 Matt Winkelmeyer/MG19

Absoluut geen Amerikaans feestje zonder tennisster Serena Williams. Zij ruilde de klassieke stiletto's in voor een stel comfortabele sportschoenen. 

2019 Karwai Tang

Het kersverse echtpaar Sophie Turner ("Game of thrones", "X-men") en Joe Jonas hield het best simpel doch kleurrijk.

2019 Invision

Ook die andere bekende tortelduifjes daagden op: zangeres Miley Cyrus met haar man, Hollywoodacteur Liam Hemsworth. Voor haar doen hield Cyrus het uitermate sober.

2019 Invision

Kanye West met echtgenote Kim Kardashian die net dat tikkeltje meer liet zien. Bedenker van haar wet look, die trouwens prompt werd omgedoopt tot "Californisch-meisje-dat-uit-de-oceaan-komt", is Thierry Mugler. Mugler is al twintig jaar een gepensioneerd ontwerper. Hij ging  speciaal voor Kardashian nog eens creatief te werk.

2019 Taylor Hill

Acteur Jared Leto had als date een replica van zijn hoofd mee.

2019 Kevin Mazur/MG19

Al twintig jaar goede vriendinnen: zangeres Jennifer Lopez en ontwerpster Donatella Versace poseren samen.

2019 Invision
Videospeler inladen...

Meest gelezen