Video player inladen...

Minister van Justitie Geens na moord Julie Van Espen: "Kan niet de verantwoor­delijk­heid opnemen voor beslissing van onafhankelijke rechters"

"Een hof van beroep is autonoom en organiseert zichzelf. Ik kan hun beslissingen niet blijven verdedigen." Dat zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in "Terzake" in een reactie op de moord op Julie Van Espen en het feit dat moordenaar Steve Bakelmans op vrije voeten was.

Minister van Justitie Koen Geens was vanavond te gast tijdens de uitzending van "Terzake", waar hij meteen de prangende vraag kreeg voorgeschoteld die overal blijft hangen: hoe kan het dat Steve Bakelmans, in 2004 en 2017 veroordeeld voor verkrachting, vrij rondliep onder voorwaarden en zo Julie Van Espen kon vermoorden? "De beslissing tot voorwaardelijke vrijlating gebeurde door een onafhankelijke rechter", benadrukte Geens. "Die moet ik als minister respecteren."

"Andere rechter nam mogelijk andere beslissing"

De rechtbank die Bakelmans veroordeelde was van oordeel dat hij onder voorwaarde kon worden vrijgelaten en dat een voorlopige hechtenis niet van toepassing was, omdat Bakelmans de voorwaarden had gerespecteerd. "Een andere rechter had ook mogelijk een andere beslissing genomen, maar dat is nu eenmaal hoe recht werkt."

Geens benadrukt dat hij niet verantwoordelijk gesteld kan worden voor de beslissingen van een onafhankelijk justitiehuis. "Ik maak de wetten niet, dat is de wetgevende macht. De wet die hier van toepassing is, bestaat al een hele tijd. Misschien had de rechter onder omstandigheden als deze tot een andere beslissing kunnen komen, maar dan zou men zeggen dat ik de scheiding der machten niet respecteer."

"Ik sta open voor een wetswijziging"

Om gelijkaardige scenario's in de toekomst te vermijden, is een debat over een wetswijziging zeker van toepassing. Dat vindt ook Geens. Al is dat niet zo eenvoudig. "Ik sta zeker open voor een wijziging van die wet, omdat recidiven (herhaling van gelijkaardige feiten, n.v.d.r.) een voorwaarde is die men zou kunnen toevoegen. Maar als men een straf geeft van 4 jaar, die niet technisch recidiveert omdat de vorige feiten meer dan vijf jaar geleden waren, dan is de kans dat hij zich onttrekt ook niet volledig onbestaande.

Ieder gerecht beslist welke rechter in welke kamer zit. Daar kan ik als minister weinig aan doen
Koen Geens (CD&V), minister van Justitie

Geens vraagt dat justitiehuizen opnieuw bevoegd worden voor de naleving van de voorwaarden. "Daar zit nu een gat in de wet, wat erop wijst dat een onmiddellijke aanhouding niet zo kwaad zou zijn geweest in dit geval". Of de verantwoordelijkheid van het drama bij Justitie ligt, is niet eenduidig. Op het moment dat Bakelmans voor de strafkamer moest verschijnen, was de zitting namelijk afgeschaft.  "Opnieuw, ieder hof organiseert zichzelf. Ieder gerecht beslist welke rechter in welke kamer zit. Daar kan ik als minister weinig aan doen."

Bekijk hieronder het volledige gesprek met Koen Geens in "Terzake":

Video player inladen...

Meest gelezen