De rode t-shirts met de foto's van Thaksin en Yingluck Shinawatra blijven in het straatbeeld hangen.

Partij van de Shinawatra's blijft de grootste in Thailand, maar kan ze ook een regering vormen?

Na meer dan een maand heeft de kiescommissie in Thailand dan toch de resultaten van de directe stemming bij de verkiezingen bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat de Phuea Thai van de Shinawatra-familie de grootste partij is, maar die van de militaire junta komt op de tweede plaats. Een meerderheid is nog niet in zicht.

Volgens de kiescommissie heeft de Phuea Thai 137 zetels in het Lagerhuis verkregen tegenover 97 voor de Palang Pracharath -dat is de partij van huidig juntaleider Prayuth Chan-ocha. De rest van de zetels gaan naar kleinere partijen, maar die hebben nu wel de sleutel tot de vorming van een regering in handen. Een aantal van die partijen hebben al wel een "democratisch front" gevormd met de Phuea Thai van Shinawatra tegenover de militairen.

Het gaat om de 350 van de 500 zetels in het Lagerhuis die direct verkozen worden volgens het Britse "first past the post"-systeem. Wie in een district dus de meeste stemmen haalt, is dus verkozen. De overige 150 zetels worden via een ingewikkelde (en erg bekritiseerde) wiskundige formule toegekend op basis van de proportionele stemmen over het hele land (een beetje zoals bij ons). 

Het kan dus nog alle kanten uit, maar er zijn nog valkuilen in het kiessysteem ingewerkt volgens de nieuwe grondwet die eerder door de militaire junta geschreven is en via een referendum goedgekeurd is. 

Volgens die grondwet moet de nieuwe premier en meerderheid de steun krijgen van een meerderheid in het Lagerhuis en in de Senaat. Als u dan weet dat die Senaat volledig wordt samengesteld door de legertop, dan begrijpt u dat de "militaire partij" Palang Pracharath van huidig premier en juntaleider Prayuth Chan-ocha hier meer dan een streepje voorheeft. (Lees verder onder de foto van Prayuth Chan-ocha).

De verkiezingen zijn niet geworden wat juntaleider Chan-ocha gehoopt had, maar hij heeft nog troeven.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

En wat nu?

Nog deze week zouden de 150 zetels verdeeld volgens het proportionele kiesssysteem, toegekend worden. Dat zullen we meer zicht hebben op wie van de twee grote partijen een meerderheid zal kunnen vormen. 

Koning Maha Vajiralongkorn zou van de politieke patstelling gebruik kunnen maken om zijn macht nog te vergroten

De Phuea Thai van de afgezette premiers Thaksin en Yingluck Shinawatra heeft een akkoord gesloten met zeven kleinere partijen om de militairen van de macht te houden. Cruciaal is de populistische Bhumjaithai, die met 39 zetels de derde partij in Thailand is geworden. Wellicht zal de Phuea Thai dan het premierschap aan iemand anders moeten laten, anders lijkt een goedkeuring door de Senaat niet mogelijk.

In het andere geval hoopt juntaleider Chan-ocha op voldoende stemmen in het Lagerhuis om premier te blijven. Hij krijgt het dan wel erg moeilijk om zijn voorstellen gestemd te krijgen in dat Lagerhuis. 

Zeker is dat vijf jaar militair bewind na de staatsgreep die in 2014 Yingluck Shinawatra afzette en nieuwe verkiezingen de machtsstrijd tussen de elite in Bangkok en de Shinawatra-familie niet beëindigd hebben. Er is wel een nieuw element: vorig weekend is de nieuwe koning Maha Vajiralongkorn -opvolger van Bhumibol- officieel gekroond. Hij zou van de patstelling gebruik kunnen maken om de koninklijke macht nog verder te vergroten.

De nieuwe koning Maha Vajiralongkorn en zijn koningin Suthida.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen