Politieke reacties op moord Julie: voorrang voor zedenzaken, meer geld voor Justitie, ontslag van Geens

Ook de politieke partijen reageren op de moord op Julie Van Espen. Dat deden enkele parlementsleden in “De Wereld Vandaag” op Radio 1. Open VLD en SP.A willen dat Justitie voorrang geeft aan zedenzaken, Groen wil dat er opnieuw meer geld naar Justitie gaat, en Vlaams Belang eist het ontslag van minister van Justitie Geens (CD&V). N-VA wenste op dit moment geen politieke reactie te geven.

Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen) is ook lid van de kamercommissie-Justitie. Hij vertolkt de mening van velen als hij zegt dat het onbegrijpelijk is dat een man die 2,5 jaar geleden iemand verkrachtte, nog niet voor het hof van beroep is verschenen en dus vrij rondliep.

Van Hecke wijt die trage rechtsgang aan de draconische besparingen bij Justitie: ”De besparingen hebben ontegensprekelijk bijzonder zware gevolgen voor de werking van Justitie, en daaruit volgt ook meer onveiligheid. Men haalt het aantal magistraten niet dat voorzien is, men blijft onder de 90 procent. Daardoor hebben sommige rechtbanken kamers moeten sluiten en die zaken moeten dan verhuizen naar andere rechters, en dat leidt er nu toe dat het meer dan twee jaar kan duren eer een zaak voorkomt.”

Van Hecke wil een herfinanciering van Justitie. Hij wijst erop dat minister Geens de bedoeling had om zaken na één jaar in eerste aanleg afgehandeld te hebben, en daarna binnen het jaar in beroep. “Maar dat haalt men niet door die draconische besparingen.”

Voorzitter Tom Van Grieken van Vlaams Belang is van oordeel dat minister Geens gefaald heeft en dat hij dus ontslag moet nemen: “Als Geens er niet in slaagt gevaarlijke monsters van de straat te houden, dan faalt hij als minister van Justitie. De overheid heeft in de eerste plaats de plicht om de veiligheid van haar burgers te garanderen.” Ook Van Grieken pleit voor meer magistraten.

Voorrang voor zedenzaken en betere opvolging daders

Kamerlid Carina Van Cauter (Open VLD) wil dat Justitie voorrang geeft aan zedenzaken, zeker als er gevaarlijke daders bij betrokken zijn: “Een prioritaire afhandeling van beroepsdossiers met gevaarlijke criminelen lijkt mij op korte termijn haalbaar. Ook moeten we de regelgeving aanpassen zodat onmiddellijke aanhouding mogelijk is, ook als er geen vluchtgevaar is, maar als je met gevaarlijke criminelen te maken hebt.”  

Ook Vlaams parlementslid Freya Van den Bossche (SP.A). wil dat zedenzaken voorrang krijgen en dat rechters meer mogelijkheden krijgen om iemand aan te houden. Van den Bossche wil ook dat daders beter opgevolgd en behandeld  worden, ook na hun vrijlating: “We zijn in ons land sterk gefocust op straffen en die straffen moeten er ook zijn, maar we zijn niet gefocust op de behandeling van daders. Je wilt niet dat mensen die opnieuw vrijkomen, een gevaar vormen voor anderen. In gevangenissen is er nauwelijks behandeling, maar ook niet als mensen vrijkomen nadat ze hun straf hebben uitgezeten. Er zijn ellenlange wachtlijsten voor behandeling.”    

N-VA wenste niet te reageren in “De Wereld Vandaag”. De redactie kreeg wel een sms van kamerlid Sophie De Wit. Zij zegt dat de gedachten van haar en haar partij bij de familie en vrienden zijn "die zoiets moeten meemaken". Sophie De Wit vindt het niet gepast om nu grote uitspraken te doen.

Meest gelezen