Videospeler inladen...

Prof Liesbet Stevens: "Maak risico-analyse van het gevaar op herval van een dader van seksueel geweld" 

Professor seksueel strafrecht Liesbet Stevens vindt dat daders van zedenfeiten, zoals de verdachte in de zaak Julie Van Espen, beter moeten worden opgevolgd. De man liep vrij rond, in afwachting van zijn zaak in hoger beroep.  Er moet meer worden geïnvesteerd in risico-analyses van het gevaar op nieuwe feiten, vindt de experte.

De verdachte in de zaak Julie Van Espen werd in 2004 al eens veroordeeld voor verkrachting. In 2017 gebeurde dat opnieuw, maar de man ging in beroep. In afwachting van de beroepszaak was hij vrij, omdat er geen gevaar was dat hij op de vlucht zou slaan. Maar dat mag niet het enige criterium zijn, vindt professor seksueel strafrecht Liesbet Stevens. "Justitie moet meer rekening houden met het gevaar van daders en moet beter het risico inschatten van recidive (herval)." Dat is wel een moeilijke oefening, en uiteraard blijft iemand onschuldig tot hij of zij is veroordeeld. 

Om het gevaar beter in te schatten zijn meer mensen en middelen nodig, en "meer samenwerking met experten die zo'n risico-analyses kunnen maken," zei Stevens in het Journaal. Een zwaardere straf zou hier geen verschil hebben gemaakt, vindt de experte, die pleit voor "slimme straffen".

In "De Ochtend" op Radio 1 had Stevens al verduidelijkt: "Voor alle duidelijkheid, in dit geval roept het geheel van gepleegde feiten wel vragen op, die straffen hier moesten wél hoger zijn. Maar een blind pleidooi voor hogere straffen is ook niet nodig", zegt Stevens. 

"We moeten beter weten hoe we zulke daders kunnen straffen en behandelen, zodat dit soort dingen niet meer kunnen.

De strafuitvoering moet dichter op de huid zitten van dat soort daders. We moeten meer inzetten op de begeleiding, de aanpak van dat soort daders, en we moeten investeren om de daders langer uit de samenleving te verwijderen", aldus Stevens

Justitie voelt niet genoeg aan dat seksueel geweld een gevaarlijk misdrijf is

Bovendien is er bij justitie ook nog "onvoldoende het gevoel dat seksuele misdrijven zeer ernstige gevaarlijke misdrijven zijn," aldus Liesbet Stevens. 

We moeten aan de slag met deze positieve kracht

Dat er nu volop discussie is op sociale media over angst en hoe daar mee om te gaan, vindt Stevens "in zekere zin heel mooi", want het toont dat "vrouwen zich verzetten tegen een breder seksisme." Het is de uitdaging van de samenleving om "met die positieve kracht aan de slag te gaan" en de strijd tegen seksisme en seksueel geweld op alle niveaus te voeren, bij "preventie, politie, justitie en strafuitvoering." Dat houdt in dat er voldoende investeringen moeten komen in die hele ketting, vraagt Liesbet Stevens.

Bekijk hieronder het interview met Liesbet Stevens in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het gesprek met strafpleiter Walter Damen en professor seksueel strafrecht Liesbet Stevens in "Van Gils & Gasten":

Videospeler inladen...

Meest gelezen