Videospeler inladen...

PS en SP.A willen samen regeren en een "zo progressief mogelijke coalitie vormen"

De Franstalige socialisten van de PS en de Vlaamse SP.A willen samen in een federale regering. Dat hebben PS-kopstuk Paul Magnette en SP.A-voorzitter John Crombez gezegd in Oostende, waar ze samen huisbezoeken hebben gedaan in het kader van de kiescampagne.

"Het is beter samen te gaan", aldus Magnette. "Wij hopen dat wij na 26 mei de eerste politieke familie in België zullen zijn. Als dat zo is, zullen wij met de andere politieke partijen spreken om te bekijken hoe we een zo progressief mogelijke coalitie kunnen vormen." Voor Magnette kan er geen sprake van zijn dat de PS alleen in een federale regering stapt. "Ik heb het eens zonder de SP.A gedaan, en dat was geen goede ervaring", brengt hij de regeringen-Leterme en -Van Rompuy in herinnering. 

Als we de voorbije jaren dingen echt hebben kunnen veranderen, dan was dat samen

SP.A-voorzitter John Crombez

Dat kan Crombez alleen maar beamen. "Als we de voorbije jaren dingen echt hebben kunnen veranderen, dan was dat op onze gezamenlijke getalsterkte."

"Het punt is dat we 75 jaar sociale zekerheid vieren", zegt de SP.A-voorzitter. "Dát is de PS en de SP.A. Dát hebben we samen gedaan: de pensioenen en de sociale zekerheid uitgebouwd in België, dat verdedigd en een van de mooiste modellen ter wereld gemaakt."

 Ik moet vaststellen dat de mensen in Oostende dezelfde vragen hebben als in Wallonië

PS-kopstuk Paul Magnette

Paul Magnette betwist dat ons land bestaat uit twee democratieën. "Wij horen soms dat de mensen in België dat denken, maar ik moet vaststellen dat de mensen in Oostende dezelfde vragen hebben als in Wallonië: de mensen willen betere pensioenen, betere lonen en een sterkere sociale zekerheid." En laat dat nu de prioriteiten van de socialisten zijn, voegt hij eraan toe.

"Aangezien het belangrijkste voor ons die inhoudelijke punten zijn - dat minimumpensioen van 1.500 euro, lagere elektriciteitsfacturen, ... - is het normaal dat je nu met je beste partner die dezelfde ideeën heeft dit erdoor probeert te krijgen", zegt John Crombez. "Dat is ook wat de mensen aan hun voordeur hier vragen."

Bekijk hieronder PS-kopstuk Paul Magnette en SP.A-voorzitter John Crombez in Oostende:

Videospeler inladen...

Meest gelezen