Slovakije stelt ingebruikname van nieuwe kernreactoren in Mochovce uit

Slovakije stelt de ingebruikname van de reactoren 3 en 4 van de kerncentrale van Mochovce uit. Er was vanuit buurland Oostenrijk kritiek gekomen op de capaciteitsuitbreiding. Algemeen directeur Branislav Strycek van het Slovaakse energiebedrijf Slovenske Elektrarne (SE) kondigde het uitstel aan bij de parlementaire wetenschapscommissie in Bratislava.

De ingebruikname van centrale 3 die voor juni was gepland, is verschoven tot november van dit jaar en mogelijk zelfs tot maart volgend jaar, zo meldt het nieuwsagentschap TASR op basis van wat de directeur zei. Volgens Strycek wil het Slovaakse atoomagentschap nog geen toelating voor ingebruikname afleveren, omdat er nog technische tekortkomingen zijn in de nieuwe installaties.

De kritiek van de Oostenrijkse milieubeweging Global zou er volgens hem niets mee te maken hebben. Eigenlijk hadden de centrales 3 en 4 al moeten operationeel zijn sinds 2012 en 2013.

"Oorlog over kernenergie"

De Slovaakse premier Peter Pellegrini was scherp voor de Oostenrijkers. Hij zei dat de Oostenrijkse regering een "oorlog over kernenergie" wil uitvechten. Hij zei ook dat hij de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz had uitgenodigd om de centrale van Mochovce eens te bezoeken, want de man had wellicht nog nooit een kerncentrale van dichtbij gezien.

Volgens hem misbruiken de Oostenrijkers het thema van de kernenergie voor politieke stemmingmakerij in eigen land.

Meest gelezen