Jonge muzikanten kunnen zich tonen tijdens nieuwe talentenjacht Sound Track

Jong muzikaal talent kan zich vanaf morgen in de kijker werken tijdens de nieuwe talentenjacht Sound Track, de opvolger van de vroegere provinciale pop- en rockwedstrijden. Poppunt, de clubs, AB en de Vlaamse en Brusselse jeugdhuizen werken samen om een nieuwe generatie muzikanten te ondersteunen. 

Wie ambitie heeft om het te maken in de muziek kan zich vanaf morgen via het online platform vi.be of de website van Poppunt inschrijven voor de eerste editie van Sound Track.  Sound Track is de opvolger van de vroegere provinciale pop- en rockwedstrijden De Zes, FrappantPOP, Kampioenschap van Brussel, Limbomania, Oost.Best!, Rockvonk en Westtalent. Onder anderen groepen als Balthazar, School is Cool en Black Box Revelation konden zich in het prilste stadium van hun carrière tonen in deze regionale wedstrijden.

Poppunt kreeg anderhalf jaar geleden van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) de opdracht om een ambitieus toekomstplan te schrijven om de ontwikkeling van muzikaal talent boven de lokale niveaus te stimuleren.  De vrees bestond immers dat de provinciale wedstrijden zouden verdwijnen nadat beslist was dat Cultuur niet langer een bevoegdheid van de provincies was.  Sindsdien bouwden Poppunt, Muziekodroom, N9, Het Depot, Wilde Westen, De Zwerver, 4AD, Cactus, Het Entrepot, Trix en andere spelers in het livecircuit zoals Democrazy en De Casino aan een plan om de wedstrijden nieuw leven in te blazen, met Sound Track als resultaat. 

"Historisch moment voor muzieklandschap"

Alle stijlen zijn welkom. Daarom zetten 10 ambassadeurs uit de meest uiteenlopende genres hun schouders mee onder de oproep: Colin H. Van Eeckhout (Amenra), blackwave. , Noonah Eze (Black Mamba), Nathan Daems (Black Flower), Fenne Kuppens (Whispering Sons), Bavo Vanden Broeck (Festival Dranouter), Portland , Roman Hiele, Compact Disk Dummies en Radio 1-stem Ayco Duyster . Zij selecteren mee de 136 artiesten die doorgaan naar de selectiefase van Sound Track. Zij kunnen zich dan in de beste concertzalen van hun eigen regio laten horen. 

Eind september en begin oktober zijn er 23 selectieavonden. 46 artiesten gaan uiteindelijk naar 6 regionale finales. 18 winnaars, 3 per regionale finale, krijgen in 2020 alle kansen om hun muzikale carrière uit te bouwen. Dat gaat van residenties in muziekclubs over ondersteuning door grafische artiesten en fotografen tot opnametijd in professionele studio's.

“Dit is een historisch moment voor ons muzieklandschap", zegt Luc Nowé van Poppunt. "Nog nooit engageerden zich zo veel spelers uit de muzieksector om samen ons talent te steunen. Maar in de toekomst willen we werkelijk elke speler aan boord halen die gelooft in muzikaal talent en in ons verhaal. We willen de 18 winnaars een jaar lang zoveel mogelijk kansen op maat bieden om op eigen snelheid te kunnen groeien als artiest."  

Meest gelezen