Spekkies uit Ronse zoeken nieuwe toekomst

De bekende spekkies uit Ronse dreigen te verdwijnen. De familie Vanavermaete vond het geheime recept uit in 1847. Na vijf generaties snoepjes maken, zoeken ze een overnemer.

Het was Jean Vanavermaete uit Ronse die met de productie van de spekkies begon in 1847. Ze worden niet alleen verdeeld in de snoepwinkels van Ronse, maar zijn ook verbonden aan de bedevaart naar Kerselare bij Oudenaarde. Al vijf generaties worden de snoepjes met de hand gemaakt. De traditie wordt vandaag in stand gehouden door de broers Patrick en Dany Vanavermaete, maar na de zomer willen ze ermee stoppen. "We hebben beiden wat last van onze gezondheid en de kinderen hebben geen interesse, dus zoeken we opvolging op een andere manier. Als we niemand vinden, dan stopt het", vertelt Dany. 

Het recept

Hoe de spekkies worden gemaakt is een goed bewaard geheim. Maar de grote lijnen wil Dany gerust aan ons verklappen: "We maken het met vier suikers: kristalsuiker, glucose, kandijsuiker en kandijsiroop. We koken alles op 130 graden. Dan afkoelen. En dan trekken we dat tot een witte brij met onze handen. Nadien komt er speciaal materiaal aan te pas om de snoepjes in de juiste vorm te kneden." 

Een opvolger vinden is moeilijk

Net omdat het maken van de spekkies intensieve handenarbeid is, wordt het steeds moeilijker voor de broers om vol te houden. Ze worden beiden een dagje ouder. De jeugd staat niet meteen te springen om over te nemen. Maar er is hoop: "Waarschijnlijk komt er binnenkort iemand die we de zaken een beetje kunnen leren. We hopen dat hij het dan ziet zitten om over te nemen. Het zou jammer zijn dat onze familietraditie verloren gaat." 

kasto80

Meest gelezen