Videospeler inladen...

Strafpleiter Christine Mussche: "Behandeling van seksuele daders wérkt, maar dat willen mensen niet graag horen"

Terwijl politiek en gerecht bekvechten over de verantwoordelijkheid voor de vrijlating van de verdachte van de moord op Julie Van Espen, legt advocate Christine Mussche uit dat een gevangenisstraf alleen niet zaligmakend is. Betere resultaten worden geboekt met behandeling, "maar de roep om repressie klinkt luid".

"Ik ga iets zeggen wat veel mensen niet willen horen: wetenschap en praktijk tonen aan dat behandeling, zeker voor mensen met een seksuele problematiek, zorgt voor minder recidive (herval, nvdr.) dan enkele jaren onbehandeld in de gevangenis zitten. Maar de roep om repressie klinkt luider dan ooit", zegt strafpleiter Christine Mussche in "De afspraak". Zij is gespecialiseerd in zedenfeiten en vertegenwoordigt onder meer enkele slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Kerk. 

Observatiecentrum voor delinquenten uitgesteld

In Nederland bestaat een systeem van terbeschikkingstelling (een soort internering) van seksuele delinquenten, waardoor de kans op herval veel kleiner wordt. 

In Nederland bestaat ook het Pieter Baan Centrum, waar daders 40 dagen lang worden geobserveerd en aan allerlei tests onderworpen. “Met schitterende resultaten”, zegt Mussche.

“Bij ons is er een wet die zegt dat er ook zo’n observatie­centrum moet komen, maar de uitvoering is weer uitgesteld tot 2020", klaagt de advocate aan. “Een expert zal beter kunnen oordelen over iemand als hij hem heeft kunnen observeren, dat is toch geen overbodige luxe?”

De klemtoon moet liggen op herstel, remediëring en ook preventie van herval, maar daar scoort men niet mee

Bestraffing en behandeling kunnen naast elkaar bestaan, stipt Christine Mussche aan, het is geen of-of-verhaal. "De klemtoon moet liggen op herstel, remediëring en ook preventie van herval. Dat tonen de wetenschap en de praktijk zwart op wit aan, bijvoorbeeld in de Scandinavische landen. Men wil dat niet horen, want daar scoort men niet mee. Maar zijn we niet verplicht om de kans op herval zo veel mogelijk uit te sluiten?" Volgens Mussche leggen alle partijen te eenzijdig de klemtoon op repressie.

Bekijk hieronder het gesprek in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Bekijk ook de reportage uit "Terzake" met advocate Nina Van Eeckhaut en Christian Denoyelle, voorzitter van de Hoge Raad voor Justitie:

Videospeler inladen...

Meest gelezen