TIJDSLIJN: Het (zwaar) gerechtelijke verleden van de verdachte van de moord op Julie Van Espen ontleed

Hoe is het zo ver kunnen komen? Dat is de vraag die velen zich stellen na het afschuwelijke nieuws dat de vermiste Julie Van Espen dood teruggevonden werd. Want Steve Bakelmans, die intussen aangehouden is voor de moord, was bekend bij het gerecht en was al twee keer veroordeeld voor verkrachting. We reconstrueren zijn crimineel parcours en de gerechtelijke opvolging daarvan.

     Klik op de bolletjes voor meer info

Vóór 2004 Verschillende (kleinere) feiten, verschillende keren in de gevangenis

Vóór 2004 zit Steve Bakelmans verschillende keren in de gevangenis, voor kleinere feiten.

16 maart 2004 Verkrachting 58-jarige vrouw

Een 58-jarige vrouw uit Antwerpen wordt beroofd en verkracht door Steve Bakelmans, die op dat ogenblik dakloos is. De vrouw wilde hem helpen, ze nodigde hem thuis uit, smeerde boterhammen voor hem, waarop hij haar aanviel.

18 maart 2004 – december 2008 Vier jaar in de gevangenis

Steve Bakelmans wordt opgepakt en verdwijnt voor 4,5 jaar achter de tralies. Hij wordt veroordeeld voor de verkrachting van de 58-jarige vrouw, maar moet ook nog veroordelingen van diefstallen, verkeersmisdrijven en heling uitzitten. B. zit zijn straf volledig uit, dus eind 2008 mag hij zonder voorwaarden of opvolging de gevangenis verlaten.

31 oktober 2016 Verkrachting ex-vriendin

We maken een hele sprong in de tijd, tot eind 2016. Dan pleegt Steve Bakelmans opnieuw feiten. Hij verkracht zijn ex-vriendin met bruut geweld. Nadien steelt hij haar portefeuille en probeert hij geld af te halen met haar bankkaart.

6 november 2016 Steve Bakelmans geeft zich aan

Enkele dagen na de verkrachting geeft Steve Bakelmans zichzelf aan bij de politie.

November 2016 – januari 2017 Voorhechtenis

Na de nieuwe (zware) feiten zit Steve Bakelmans in totaal 2,5 maanden in voorhechtenis. Maar uiteindelijk wordt hij vrijgelaten onder voorwaarden.

27 januari 2017 Opvolging door Justitiehuizen

Na zijn vrijlating wordt Steve Bakelmans opgevolgd door de Justitiehuizen. Volgens het verslag van 7 april leeft Steve Bakelmans zijn voorwaarden goed na.

27 april 2017 Geen opvolging meer

De opvolging door de Justitiehuizen stopt. De normale procedure is dat er na drie maanden beslist wordt of er nog langer opvolging nodig is of niet. Een verdere opvolging van Steve Bakelmans werd toen niet nodig geacht.

30 juni 2017 Vonnis: “Bijzonder ernstige feiten”

Voor de verkrachting van zijn ex-vriendin wordt Steve Bakelmans veroordeeld tot 4 jaar cel. In het vonnis lezen we: "De feiten zijn bijzonder ernstig”. Volgens de deskundige zijn er aanwijzingen dat Steve Bakelmans "een antisociale en narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft". "Hij maakt een koele en weinig emotioneel betrokken indruk, nauwelijks empathisch vermogen. Hij heeft een groot zelfbeeld, kan niet omgaan met frustraties, verliest zijn zelfbeheersing en dat kan leiden tot agressie." Hij zegt dat de feiten het gevolg zijn van zijn marihuanaverslaving op het moment van de feiten. Maar de rechtbank was van oordeel dat een straf met uitstel geen voldoende signaal was. De man had zijn drugsprobleem in het verleden niet aangepakt, hoewel hij daar door de rechtbank de kans toe gekregen had. Hij werd al vijf keer correctioneel veroordeeld voor diefstal, verkrachting, heling en bedreigingen. Daarnaast ook zesmaal voor allerhande verkeersinbreuken. Hij heeft uit de voorgaande veroordeling geen lessen getrokken."

Het Openbaar Ministerie wil dat Steve Bakelmans onmiddellijk aangehouden wordt, maar daar gaat de rechtbank niet op in. Omdat ze dat niet kan, benadrukt ze: “Het enige wettelijke criterium dat een onmiddellijke aanhouding toelaat, is wanneer er vluchtgevaar is. Recidivegevaar, de ernst van de feiten, de zwaarte van de straf zijn geen wettelijke redenen.” En volgens de rechtbank zijn die argumenten er allemaal niet. Steve Bakelmans gaat in beroep tegen zijn veroordeling, daardoor gaat zijn gevangenisstraf nog niet in.

Mei 2018 Begin zaak in beroep

De zaak voor het hof van beroep begint. Daar wordt vastgelegd dat de uitspraak voorzien is voor november 2018.

November 2018 De zaak op de lange baan

Normaal gezien zou de uitspraak in beroep in november vallen, maar de zaak wordt uitgesteld. Eerst voor onbepaalde duur, later wordt er toch een datum geprikt (5 juni 2019)

4 mei 2019 Julie Van Espen verdwijnt

De 23-jarige Julie Van Espen heeft om 18.30 afgesproken met vriendinnen in Antwerpen. Ze vertrekt met de fiets vanuit Schilde, maar komt nooit aan. Vrijwel meteen zijn er aanwijzingen dat het om een zeer ernstige verdwijning gaat.

7 mei 2019 Steve Bakelmans aangehouden, bekent moord op Julie

Steve Bakelmans wordt door de onderzoeksrechter aangehouden voor de moord op Julie Van Espen. Hij heeft bekentenissen afgelegd en heeft verklaard dat hij verantwoordelijk is voor wat er met de 23-jarige vrouw gebeurd is.

5 juni 2019 Zaak in beroep

De beroepszaak gaat verder. Het Openbaar Ministerie eist een zwaardere straf in beroep, vijf jaar in plaats van vier. De zaak vindt plaats achter gesloten deuren.

26 juni 2019 Uitspraak beroep

Het hof van beroep veroordeelt Bakelmans tot 5 jaar cel voor de verkrachting van zijn ex-vriendin. Hij wordt ook voor 10 jaar uit zijn rechten ontzet en wordt gedurende 15 jaar ter beschikking gesteld van de strafuitvoeringsrechtbank. “Het hof geeft deze maximumstraf wegens de ernst van de feiten, de psychisch gevaarlijke toestand van de beklaagde en zijn verleden”, verduidelijkt het hof.

Meest gelezen