Trump steunt Zuid-Koreaans idee om voedselhulp naar noodlijdend Noord-Korea te sturen

De Amerikaanse president Donald Trump is niet gekant tegen Zuid-Koreaanse voedselhulp voor het noorden. Vorige week had het VN-voedselagentschap al bekendgemaakt dat er opnieuw hongersnood dreigt in het communistische noorden.

President Trump heeft vandaag meer dan een half uur overleg gepleegd met zijn Zuid-Koreaanse collega Moon Jae-in. Ze bespraken er de relaties met Noord-Korea en daar is ook het onderwerp voedselhulp ter sprake gekomen.

Volgens het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap is Trump niet gekant tegen plannen van de Zuid-Koreanen om voedselhulp te sturen naar Noord-Korea. Eerder had Trump al gezegd dat "bepaalde humanitaire dingen" mogelijk zouden zijn ondanks de strenge economische sancties tegen het stalinistische regime in het noorden.

Trump wil met de maatregel wellicht ook Noord-Korea gunstig stemmen. Zijn pogingen om met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un tot een akkoord te komen, lijkt erg broos na de mislukte topontmoeting in Vietnam eerder dit jaar. 

Vorige week meldden de Verenigde Naties dat 10 miljoen mensen in Noord-Korea bedreigd worden door hongersnood. Daar zouden 17 van de 25 miljoen inwoners afhankelijk zijn van rantsoenen van de overheid en die zijn ingeperkt tot 300 gram per dag per volwassene. Noord-Korea heeft twee jaar van wanoogsten achter de rug door grote droogte, maar ook door een tekort aan machines, brandstof en meststoffen. 

De vorige hongersnood in Noord-Korea dateert van het midden van de jaren 90. Toen zouden drie miljoen mensen zijn omgekomen. 

Zuid-Koreaanse voedselhulp voor het communistische noorden in 2009.
AP2009

Meest gelezen