Videospeler inladen...

Verontwaardiging, woede en onveiligheidsgevoel: de moord op Julie maakt veel los op sociale media

Op sociale media storten honderden jonge vrouwen (en mannen) hun hart uit na de moord op Julie Van Espen door Steve Bakelmans. Verontwaardiging, woede en onveiligheid. Een ding is duidelijk, bang zijn om op straat te komen, mag nooit normaal worden.  

#Julievanespen

België rouwt om de moord op de 23-jarige studente uit Schilde. Op sociale media zoeken jonge vrouwen en mannen steun bij elkaar. En de toon is niet angstig. Ze zijn kwaad, kwaad dat dit nog kan gebeuren anno 2019.

Bekijk hier de reactie van Jozefien Daelemans, hoofdredacteur van het magazine Charlie Magazine:

Videospeler inladen...

Kwaad op het systeem

Niet alleen op Twitter, ook op Facebook regent het steunbetuigingen, en ook daar overwint de strijdlust op de angst. “Hou allemaal uw poten thuis”, zegt Lies Vandenhende in een post die nu al meer dan 4.500 keer is gedeeld. “Hoe is het mogelijk dat we nog steeds de verantwoordelijkheid bij meisjes en vrouwen leggen? Ook ik ben schuldig. Ik ga nooit in het tweede deel van de oude trams zitten en hou het nummer van mijn vriend klaar als ik me onveilig voel op straat. Maar wat ik het liefste wil doen, is gewoon schreeuwen. Hou allemaal uw poten thuis.”

Bekijk hier de reactie van Issam Dakka, die op Facebook zijn ongenoegen uitte over de vrijlating van de dader: 

Videospeler inladen...

Onveiligheidsgevoel overheerst

De moord op een jonge vrouw op klaarlichte dag wakkert bij veel vrouwen ook een gedeeld gevoel van onveiligheid aan. “We sms'en elkaar, wanneer we veilig thuis zijn. Een hele tram- of fietsrit lang bellen we, met kramp in de arm”, schrijft Sascha Reunes op Facebook. “Gewoon. Omdat we vrouwen zijn. In een mannenwereld.” Ze benadrukt de kwetsbare positie van vrouwen en hoe zij daar steeds op inspelen in onze maatschappij.

Bekijk hier de reactie van Sascha Reunes, die op Facebook de kwetsbare situatie van meisjes en vrouwen in onze maatschappij aankaartte:

Videospeler inladen...

Cartoonist Chrostin verduidelijkt het gevoel van onveiligheid in haar tekeningen. Haar post werd vandaag verschillende keren gedeeld op Instagram. Veel vrouwen herkennen zich in de getekende situaties.

Chrostin vertelde bij Eva De Roo op Studio Brussel waarom ze die tekeningen maakte. “Het verhaal van Julie raakt mij en zoveel andere mensen omdat het extreem herkenbaar is. Julie is iedereen van ons. Iedereen is Julie.” Ze had daarbij nog een oproep voor iedere vrouw. “Ik wil vooral vertellen dat het niet de schuld is van het slachtoffer. Kom naar buiten met je verhaal en schaam je nooit. Het is zo pijnlijk dat sommigen nog aan victim blaming doen. Wees luider dan ooit.”

Videospeler inladen...

Meest gelezen