Reuters-journalisten Wa Lone en Kyaw Soe Oo.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Veroordeelde Reuters-journalisten in Myanmar alsnog vrijgelaten

De twee journalisten van het persagentschap Reuters die al meer dan anderhalf jaar vastzaten in Myanmar zijn vrijgelaten. Ze hebben presidentiële amnestie gekregen.

Wa Lone en Kyaw Soe Oo brachten in 2017 verslag uit van de executie van 10 Rohingyamannen en -jongens door het Myanmarese leger toen ze zelf werden gearresteerd. Ze waren in het bezit van officiële documenten.

Ze werden veroordeeld tot 7 jaar cel, een straf die ook in september in beroep werd bevestigd. Ze hadden volgens de rechters de wet op de Staatsgeheimhouding overtreden en zich niet gehouden aan de journalistieke deontologie.

De veroordeling leidde wereldwijd tot verontwaardiging, aanvankelijk zonder veel resultaat. Maar nu mogen de twee alsnog de cel verlaten, samen met duizenden anderen overigens. De vrijlatingen maken deel uit van een presidentiële "massa-amnestie" die elk jaar rond het Myanmarese Nieuwjaar plaatsvindt. 

In een eerste reactie bij het verlaten van de gevangenis in Yangon zei Wa Lone dat hij "nooit zou ophouden journalist te zijn", zo meldt de Britse omroep BBC.

Meest gelezen