De verborgen schade die een alcohol-of drugsverslaving aanricht: "Ook gezinsleden gaan eraan onderdoor"

Er moet meer aandacht komen voor gezinsleden die samen leven met mensen met een verslavingsprobleem. Dat zegt het VAD, het Vlaams Expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs. Er gaat al veel aandacht naar de alcohol- of drugsverslaafden zelf, maar de naastbetrokkenen lijden vaak ook heel wat verborgen schade op relationeel vlak. En dat is nog een onderbelicht probleem. 

Het gebeurt in meer families dan we soms denken: iemands kind, ouder, partner, broer of zus raakt verslaafd aan alcohol of drugs. Dat berokkent niet enkel veel schade aan de verslaafde zelf, maar vaak ook aan diens familieleden. Want zij nemen in veel gevallen een groot deel van de zorg op zich, wat heel wat energie, tijd en geld kost. En soms gaat die zorg ten koste van de eigen gezondheid, zowel fysiek als psychisch.

Zo voelen sommigen zich schuldig als ze tijd voor zichzelf maken. "Eén van de problemen die je vaak ziet, is dat men zichzelf compleet gaat wegcijferen", verduidelijkt Tom Evenepoel van het VAD, het Vlaams Expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs. "Men stelt alles in dienst om het probleem de baas te kunnen. Men probeert het probleem zelfs ook vaak zelf opgelost te krijgen en men cijfert zichzelf daardoor weg. Op die manier dreigen veel mensen er onderdoor te gaan."

Men stelt alles in dienst om het probleem de baas te kunnen en het zelf opgelost te krijgen. Op die manier dreigen veel mensen er onderdoor te gaan

Tom Evenepoel, VAD

Vaak heeft de verslaving niet enkel een emotionele impact op het gezin, maar ook een economische of zelfs juridische. Bijvoorbeeld: wie moet de schulden betalen die een kind met een drugsverslaving gemaakt heeft? 

Taboe moet doorbroken worden: "Praat erover"

Omdat er nog veel onduidelijkheid en taboe heerst rond de problematiek, heeft het VAD vandaag een studiedag '(z)Onder invloed' georganiseerd in het Vlaams Parlement. Enkele psychologische en juridische experten zullen er toelichting komen geven aan partners, ouders, kinderen, broers, zussen en grootouders van mensen met een verslavingsprobleem.

"We willen duidelijk maken dat het belangrijk is om met deze problematiek naar buiten te komen", benadrukt Evenepoel. "Er zullen verschillende vragen beantwoord worden: hoe ga ik om met verslavingsgedrag? En hoe kan ik meer aandacht hebben voor zelfzorg?"

Meest gelezen