Hugo Périlleux

Activist die reclameschermen hackte bij protest tegen vrijhandelsverdrag met VS krijgt geen straf

Een voormalig Ecolo-gemeenteraadslid dat in 2016 op verschillende elektronische reclameschermen in de hoofdstad een boodschap verspreidde tegen het vrijhandelsverdrag met de VS (ook wel bekend als "TTIP"), heeft van de Brusselse correctionele rechtbank opschorting van straf gekregen.

In juli 2016 had de beklaagde met het collectief ‘Ecran de fumée’ op het grote scherm aan het De Brouckèreplein de Coca-Colareclame vervangen voor een boodschap tegen TTIP, het vrijhandelsverdrag met de VS. Ook op twee andere schermen in de stad werden de boodschappen verwisseld. Met de actie wilde het collectief aandacht vragen voor het omstreden handelsverdrag met de Verenigde Staten, dat ons land toen aan het ratificeren was.

Het parket startte een onderzoek naar de feiten, waarbij toenmalig Ecolo-gemeenteraadslid in Watermaal-Bosvoorde, Hugo Périlleux, werd opgepakt. Hij werd vervolgd voor hacking en informaticafraude en het parket eiste een geldboete van 12.166 euro tegen de man. Dat bedrag was het dubbele van de 6.058 euro die werd opgehaald door sympathisanten om de advocaten- en gerechtskosten te betalen van de activist.

De rechter achtte vandaag de feiten van hacking bewezen, maar verleende de beklaagde de gunst van opschorting. “Hij heeft de feiten bekend en heeft een blanco strafblad”, aldus de rechter in zijn vonnis.

Meest gelezen