Videospeler inladen...

Advocaat familie Julie Van Espen: "Familie wil zich niet kwellen met vraag of dit anders kon lopen, dat heeft geen zin"

De familie van de vermoorde Julie Van Espen blijft achter met een onwezenlijk groot verdriet en wil nu vooral antwoorden op de vele vragen die ze nog hebben. "Ze willen vooral weten wat er gebeurd is", zegt de advocaat van de familie, John Maes. "De familie wil zich ook niet kwellen met de vraag of dit anders had kunnen lopen, dat heeft geen zin."

De zoektocht naar de vermiste Julie Van Espen kende maandag een tragisch einde, toen haar lichaam werd teruggevonden in het Albertkanaal in Antwerpen. De nabestaanden blijven achter met een ongelooflijk groot verdriet dat ze in alle rust proberen te verwerken, zegt John Maes, de advocaat van de familie en de vriend van Julie, in "De ochtend" op Radio 1. "Die mensen zijn in de eerste plaats met dat verdriet bezig. Het heeft een veel grotere impact op de maatschappij, maar het gaat in de eerste plaats om hun dochter, vriendin."

Het heeft een veel grotere impact op de maatschappij, maar het gaat in de eerste plaats om hun dochter, hun vriendin

John Maes - advocaat

Het lichaam van Julie werd intussen vrijgegeven, een heel belangrijke stap voor haar familie. "Het is een element in het rouwproces dat niet te onderschatten is. Nu kunnen ze de uitvaart plannen."

De familie blijft achter met veel vragen: "Ze willen weten wat er gebeurd is"

Daarnaast blijven er ook veel vragen. "Ze willen vooral weten wat er gebeurd is, ze hebben recht op de waarheid. Daarom gaan we ons eerstdaags burgerlijke partij stellen. Dat geeft de kans om het dossier in te kijken en gaat hopelijk heel wat vragen kunnen oplossen."

Ook over de moordverdachte, Steve Bakelmans, is er al veel inkt gevloeid. De man had al heel wat op zijn gerechtelijke kerfstok. In 2017 werd hij een tweede keer veroordeeld voor verkrachting, maar hij ging in beroep. De straf was dus nog niet definitief en omdat de beroepsprocedure al 2,5 jaar aansleept, liep Bakelmans tot eergisteren op vrije voeten. Hij kon op zijn proces ook niet onmiddellijk aangehouden worden, omdat er geen vluchtgevaar bestond en het gevaar voor recidive (herval) geen wettelijk argument is voor een onmiddellijke aanhouding.

Dé vraag die de afgelopen dagen gesteld werd: had dit voorkomen kunnen worden? "Ik vertrouw nog altijd op de rechterlijke maatschappij. Het straffenarsenaal is aanwezig en elke zaak is anders. De familie wil zich ook niet kwellen met de vraag of dit anders had kunnen lopen. Dat heeft geen zin. Daarom willen ze die discussie eigenlijk liever niet aangaan."

Mogelijk is er hier toch iets misgelopen, als we zien dat hij al twee keer veroordeeld is voor gelijkaardige feiten

John Maes - advocaat

Wel stelt Maes zich vragen bij hoe het allemaal gelopen is. "Wanneer men iemand gevaarlijk acht, wanneer er gevaar is dat iemand hervalt, zou men die persoon ook kunnen aanhouden vóór het proces, in voorlopige hechtenis dus. Dan stelt zich het probleem van de onmiddellijke aanhouding niet." Hij denkt dat het probleem zit bij de analyse van dat recidivegevaar. "Hoe lees je de gedachten van iemand, hoe schat je in dat iemand gevaarlijk is? Mogelijk is er hier toch iets misgelopen, als we zien dat hij al twee keer veroordeeld is voor gelijkaardige feiten. We gaan naar alle waarschijnlijkheid naar een assisenproces en willen graag de andere dossiers nakijken."

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal (lees verder onder de beelden):

Videospeler inladen...

Als het tot een assisenproces komt, hoopt Maes op een snelle afwikkeling. "Het Openbaar Ministerie heeft de familie beloofd er alles aan te doen om deze zaak zo vlug mogelijk te behandelen. Gezien de discussie over de te lange duurtijd van het proces waarin de verdachte betrokken was, lijkt me dat ook het beste. Ik hoop samen met mijn cliënten dat Justitie hier een voorbeeldzaak van maakt door alles op relatief korte termijn te behandelen."

Het blijft een zeer moeilijke oefening en de verschrikkelijke zaak van Julie heeft dat bewezen

John Maes - advocaat

Een van de beloftes van de regering was om een gespecialiseerd observatiecentrum te bouwen, bedoeld om recidive tegen te gaan. Het zou zeker een goede zaak zijn als dat er komt, benadrukt Maes. "Je hebt natuurlijk mensen die willen en kunnen worden geholpen, maar je hebt ook psychopaten die de indruk geven dat ze dat willen, maar die niet geholpen kunnen worden. Het mag natuurlijk geen manier zijn om mensen die niet in de maatschappij thuishoren toch te laten terugkeren. Het blijft een zeer moeilijke oefening en de verschrikkelijke zaak van Julie heeft dat bewezen."

Herbeluister hier het gesprek in "De ochtend":

Meest gelezen