Videospeler inladen...

Pano "Schild & Vrienden" en podcast "Meisjes van de nacht" winnen Belfius-persprijzen

Vanavond werden de Belfius-persprijzen uitgereikt. VRT en De Standaard waren met drie prijzen de grote winnaars van de avond. Het duidingsprogramma Pano heeft de prijs gewonnen in de categorie "Televisiepers" voor hun spraakmakende reportage "Wie is Schild & Vrienden écht?". In de categorie "Radiopers" won "De meisjes van de nacht" van VRT NWS en Radio 1. De artikelenreeks "Raakt Antwerpen ooit afgekickt" van Radio 2 Antwerpen triomfeerde in de categorie "Lokale Pers".

Het duidingsprogramma "Pano" sleept voor het tweede jaar op rij de meest gerenommeerde persprijs van het land in de wacht. In de reportage "Wie is Schild & Vrienden écht?" van Tim Verheyden en Amra Dorjbayar, die in september 2018 werd uitgezonden op Eén, werden de Vlaamse identitaire beweging Schild & Vrienden en hun leider Dries Van Langenhove gevolgd. Het reportagemagazine slaagde erin mee te lezen in de geheime online chatgroepen van Schild & Vrienden, waar seksistische, antisemitische en racistische commentaren en reacties te lezen en te zien waren.

Die geheime chatgroepen, waar 67.000 berichten werden gedeeld, lieten een beeld zien van Schild & Vrienden dat compleet afweek van het beeld dat de vereniging naar buiten toe wilde uitdragen. Niet lang na de uitzending werd een gerechtelijk onderzoek opgestart dat op dit moment nog altijd loopt. "Pano" haalde het van "Voor de zonden van de vaders", de reeks die VRT NWS-journalist Rudi Vranckx voor Canvas maakte. Derde genomineerde was de reportage "Fraude in de zorg" van VTM en Knack.

Ook Radio 2 Antwerpen viel in de prijzen. In de categorie “Lokale Pers” won de artikelenreeks “Raakt Antwerpen ooit afgekickt?” van Katrien Peirsman en Luc Van Bakel de persprijs, waarin ze het drugsmilieu in Antwerpen belichtten, maar vooral de druggebruikers, hun familie en hulpverleners aan het woord lieten.

Guy De Troyer en Christine Van Tichel sleepten de prijs voor "Radiopers" in de wacht. Hun reportage "De meisjes van de nacht" van VRT NWS en Radio 1, over het prostitutienetwerk achter het Brusselse Noordstation, haalde het van "De stand van de stad" van VRT NWS en "De Festinatour, 20 jaar later" van VRT - Radio Sporza.

Herbeluister hier de tweedelige podcast "De meisjes van de nacht" van Guy De Troyer en Christine Van Tichel:

Naast de VRT vielen ook De Standaard en De Morgen voor de Vlaamse pers in de prijzen:

  • "Dossier dokterslonen" (De Morgen) van Sara Vandekerckhove, Eva Christiaens en Cathy Galle won de prijs in de categorie "Financiële en Economische Pers". 
  • "The Shame of the Sun" (De Standaard) van Sébastien Van Malleghem kreeg de prijs voor "Fotopers". 
  • "Van dealer tot agent: politierekrutering loopt mank" (De Standaard) van Matthias Verbergt won de prijs voor de "Schrijvende Pers".
  • Het grootschalige burgeronderzoek "Curieuzeneuzen" (De Standaard) van Ine Renson, Tina Boeykens en Wouter Van Driessche won de prijs voor "Digitale Pers".

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen