Videospeler inladen...

Waar u van wakker ligt - dokter van Giel: "Investeren in thuiszorg voor ouderen en mentale gezondheidszorg is nodig" 

Onze gezondheid en de sociale zekerheid, onze portemonnee, de toestand van het klimaat en ongecontroleerde migratie: dat zijn de onderwerpen waar u het meest van wakker ligt. Dat blijkt uit een bevraging van VRT NWS in samenwerking met de VRT-studiedienst. Vandaag hebben we het over onze gezondheid en de zorgsector. Een belangrijk thema, want onze grootste angst is om ongeneeslijk ziek te worden, zo blijkt uit het VRT-onderzoek. Blijft de gezondheidszorg betaalbaar? En krijgen we op onze oude dag wel de zorg die we nodig hebben? Wij spraken hierover met Roel van Giel, huisarts en voorzitter van de Vlaamse huisartsenvereniging Domus Medica.

Elkaar een goede gezondheid toewensen, op Nieuwjaar of bij verjaardagen: het is een hardnekkig cliché, maar een gewoonte waar veel mensen aan vasthouden. In die zin is het geen verrassing dat in het onderzoek van VRT NWS en de VRT Studiedienst maar liefst 73% van de Vlamingen aangeeft dat ongeneeslijk ziek worden hun grootste angst is.

We zijn niet alleen veel bezig met onze gezondheid. Vlamingen vinden een degelijke gezondheidszorg ook een belangrijke prioriteit voor de politiek: na een goed pensioen is dat volgens het VRT-onderzoek het allerbelangrijkste. Over de betaalbaarheid van de sociale zekerheid maken we ons zorgen: 70% vreest ervoor dat het huidige systeem in de toekomst onbetaalbaar wordt. Volgens van Giel is het belangrijk dat artsen de tijd nemen om patiënten te behandelen, ook al kost dat geld.

"Sommige onderzoeken en ingrepen kunnen vermeden worden, wanneer er degelijk aan preventie wordt gedaan, en patiënten weten waarom een behandeling nodig is of niet. Want bloedonderzoeken bijvoorbeeld, waarbij de patiënt vraagt om "alles wat mogelijk is te testen", die kosten het systeem handenvol geld en zijn vaak overbodig. Maar tijd nemen voor je patiënten, dat kost geld, omdat artsen betaald worden per prestatie. Een financieringssysteem uit de vorige eeuw", vindt van Giel.

Bekijk hoe de gezondheidszorg volgens dokter van Giel wel betaalbaar kan blijven: 

Videospeler inladen...

Wat met de mentale gezondheidszorg?

Patiënten moeten nu vaak te lang wachten voor ze naar een psycholoog kunnen.

Naast onze fysieke gezondheid baart ook ons mentaal welzijn veel Vlamingen zorgen: meer dan de helft (56%) geeft aan schrik te hebben om er psychisch onderdoor te gaan. En daar hebben we in onze samenleving volgens 67% van de Vlamingen te weinig aandacht voor.  "De opvolging van patiënten met psychische klachten en de toegang tot psychologische begeleiding: dat loopt in vergelijking met andere landen niet zo goed", aldus van Giel.

Bekijk wat er volgens van Giel misloopt op het vlak van geestelijke gezondheidszorg: 

Videospeler inladen...

Wat met de zorg na ons pensioen?

We moeten nog meer inzetten op thuiszorg: mensen zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving verzorgen.

Op je oude dag niet de zorg krijgen die je nodig hebt: het is iets wat ruim een derde (37%) van de bevraagde Vlamingen bezighoudt, terwijl een even grote groep (38%) daar niet van wakker ligt. "Het is de wens van de patiënt om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te wonen. Om daaraan te kunnen voldoen, moeten we de komende jaren fors investeren in thuiszorg. Dat gebeurt nu te weinig. Maar het is nodig, als je ziet dat bewoners van woonzorgcentra steeds zorgbehoevender zijn op het moment dat ze daar worden opgevangen."

Bekijk op welke manier ouderenzorg volgens van Giel moet aangepakt worden:

Videospeler inladen...

Alle resultaten uit het onderzoek "Waar liggen Vlamingen wakker van?" vindt u hier.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen