Britse premier May blijft bij haar belofte om op te stappen na "fase 1" van brexit

De Britse premier Theresa May blijft bij haar belofte om ontslag te nemen als ze "fase 1" van het brexitproces zal hebben afgerond. Dat heeft haar woordvoerder gezegd. May zal daarna plaatsmaken voor een nieuwe leider, die de tweede fase moet onderhandelen. 

Anderhalve maand geleden deed Theresa May een opvallende belofte. Als het Britse parlement haar brexitakkoord met de Europese Unie zou goedkeuren, zou ze opstappen als premier. De verdere afwikkeling zou dan voor haar opvolger zijn. De belofte volstond niet om het Lagerhuis te overtuigen: de parlementsleden wezen haar akkoord een derde keer af. 

Intussen hebben de Britten van de EU uitstel gekregen voor hun vertrek. Terwijl dat oorspronkelijk op 29 maart had moeten gebeuren, krijgen ze nu tot uiterlijk 30 oktober de tijd om een ordelijke brexit geregeld te krijgen. 

Maar de belofte van May houdt wel stand, zegt haar woordvoerder. Als "fase 1", dus een scheidingsakkoord dat groen licht krijgt van het parlement, achter de rug is, zal de premier opstappen. De "tweede fase", de verdere afwikkeling dus, zal worden onderhandeld door een nieuwe Britse leider.

"Zeer genereus en stoutmoedig aanbod"

Volgens haar woordvoerder heeft May dat "zeer genereuze en stoutmoedige aanbod" enkele weken geleden voorgelegd aan het zogenoemde "1922 Committee", een invloedrijke groep binnen de Conservatieve Partij.

May ligt al geruime tijd onder vuur in haar partij. Velen verwijten haar dat ze er niet in geslaagd is om de brexit tot een goed einde te brengen, waardoor de partij nu een nieuwe aanpak moet zien te vinden.

Maar volgens haar woordvoerder is May nog altijd hard aan het werk om de Britse uitstap uit de Europese Unie te bewerkstelligen. "Ze wil dat de brexit er komt."

Meest gelezen