Child Focus ontwikkelt smartphonespel over weglopen

Met de app "MISSING" wil Child Focus, de stichting voor vermiste en seksueel uitgebuite kinderen, jongeren bewustmaken over de problematiek van weglopen. Het detectivespel is voortaan gratis te downloaden via Google Play en de AppStore.

Child Focus behandelde vorig jaar 1.098 wegloopdossiers die betrekking hadden op 927 kinderen. "Jongeren die weglopen van huis of uit de voorziening waar ze verblijven, hebben vaak geen duidelijk plan", klinkt het. "Ze lopen niet ergens concreet naartoe, maar vluchten weg van hun problemen. Daarom idealiseren jongeren weglopen vaak. Ze zien het als een bevrijding zonder stil te staan bij de risico's. Ook weten ze vaak niet goed bij wie ze terecht kunnen en zien dan ook geen alternatief dan weg te lopen."

Met "MISSING" wil Child Focus inzetten op preventie. Het gaat volgens de organisatie om een "serious game", dat meer is dan vermaak alleen en een educatief hoofddoel heeft. "Het detectivespel zit zo goed in elkaar dat je nauwelijks doorhebt dat je er iets belangrijks van opsteekt", aldus Child Focus. "Het is laagdrempelig en past in de dagelijkse leefwereld van jongeren, waar gamen een belangrijk onderdeel van uitmaakt."

Het doelpubliek van "MISSING" zijn de kwetsbaarste jongeren, maar Child Focus wil met het spel "iets bijbrengen aan alle jongeren tussen de 13 en 16 jaar". De game werd gemaakt in samenwerking met ontwikkelaar Bazookas en met de financiële steun van de Koning Boudewijnstichting.

Meest gelezen