Videospeler inladen...

Daan Stuyven hekelt Songfestival in Israël: "Ik ben geshockeerd met welk gemak we daar onze liedjes gaan zingen"

De Vlaamse muzikant Daan Stuyven vindt het niet kunnen dat het Eurovisiesongfestival dit jaar in Israël plaatsvindt en roept op tot een boycot. Dat zegt hij in "De afspraak". "Dit is een witwasoperatie van de staat Israël om een positief imago te creëren." Auteur Saskia De Coster roept op tot nuance.

Op 14, 16 en 18 mei is het weer zover: dan vindt voor de 64e keer het Eurovisiesongfestival plaats. Deze keer strijkt het liedjesfestival neer in Tel Aviv in Israël na de overwinning van Netta die de wedstrijd vorig jaar voor haar land won met "Toy".

Al het hele jaar klinkt internationaal protest tegen het feit dat Israël dit jaar het gastland is, protest dat sinds het nieuwe geweld in en rond de Gazastrook waar Palestijnen wonen nog is gegroeid. Ook Daan Stuyven vindt het niet kunnen dat Israël het Songfestival organiseert en hij roept op tot een boycot. In "De afspraak" legt hij vanavond uit waarom.

"Ik ben verbouwereerd en geshockeerd met welk gemak we onze liedjes gaan zingen in een land waar onschuldige kinderen worden afgeschoten, waar onschuldige of niet-gewapende burgers worden vermoord, waar artiesten de mond wordt gesnoerd", zegt hij. 

"Ik ben eigenlijk een fan van het Songfestival. Dus vind ik het jammer dat het dit jaar politiek wordt misbruikt in zo'n fout kader. Dit is een witwasoperatie van de staat Israël om een positief imago te creëren. Waarom neemt Israël trouwens aan het Songfestival deel? Het is geen Europees land. Het verdedigt helemaal de Europese waarden niet, noch de waarden van het Songfestival zelf."

Logica

"Het is de logica zelve dat we het Songfestival dit jaar boycotten. Het past niet in wat een openbare omroep in Europa moet onderschrijven. Die boodschap mag wel even aankomen. Je kan dat niet zachtjes behandelen. Je moet dat radicaal en unaniem duidelijk maken: dit is ver over de grens van wat we kunnen toelaten."

Officieel is het Songfestival een a-politiek evenement, maar volgens Stuyven is daar niks van aan. "Het is een gigantisch politiek evenement. In de spelregels van het Songfestival staat dat deelnemende landen de mensenrechten moeten naleven. Israël schendt die rechten flagrant. Eigenlijk kan je Songfestival daar niet laten organiseren. Je kan dat niet laten organiseren door oorlogsmisdadigers." 

Netanyahu

Ook auteur Saskia De Coster zit vanavond in "De afspraak" aan tafel en houdt er een andere mening op na. Ze merkt onder meer op dat Israël een democratisch land is en dat premier Benjamin Netanyahu democratisch is verkozen. "Allez Daan, ik vind het eigenlijk heel jammer, vooral voor jou", zegt ze. "Jij gaat meedoen aan het Songfestival, binnenkort eens, hoop ik. Cultuur is een plek waar dit niet aan de orde is of mag zijn."

Volgens De Coster is de discussie ook arbitrair. "De Amerikaanse president Donald Trump schendt ook mensenrechten aan de grens met Mexico. In dat geval doen we geen boycot, cultureel noch economisch. Ik vind het jammer dat we cultuur hiervoor wél inzetten. Nick Cave en Lana Del Rey vinden het juist belangrijk om in Israël op te treden, om een soort dialoog aan te gaan."

Bekijk hieronder het volledige gesprek met Daan Stuyven en Saskia De Coster in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen