Bedrijf achter datingsite dat studentes koppelde aan rijke mannen veroordeeld: "Aanzetten tot prostitutie"

Het bedrijf achter de datingwebsite "Rich meet Beautiful", dat studentes ronselde om te daten met rijke mannen, is veroordeeld voor het aanzetten tot prostitutie. De publiciteit rond de site veroorzaakte heel wat ophef. Er werd aan studentes voorgesteld om te daten met oudere en rijke mannen, om zo hun geldproblemen op te lossen. Het bedrijf moet nu een boete van 240.000 euro betalen. De beheerder van het bedrijf krijgt zes maanden cel met uitstel. 

De reclamecampagne van de website "Rich meet Beautiful" dook in 2017 op in het Brusselse straatbeeld. De website richtte zich onder meer op universiteitsstudentes die via een zogenoemde "sugardaddy" – een welgestelde oudere man – hun financiële problemen konden oplossen. De website werd meteen offline gehaald door het parket. 

Volgens het bedrijf was de site bedoeld om mensen samen te brengen en langdurige relaties te creëren - en was de campagne dus niet gericht op seks.

Foto’s van halfnaakte vrouwen in lingerie, zijn geen referentie aan culturele uitstapjes, maar wijzen op een seksueel karakter

Brusselse rechtbank

Klopt niet, oordeelt de Brusselse rechtbank vandaag. “Foto’s van halfnaakte vrouwen in lingerie en in beha’s waarvan de schouderbandjes naar beneden zijn getrokken, zijn geen referentie aan culturele uitstapjes en etentjes, maar wijzen op een seksueel karakter”, aldus de rechter.

Het verdict? Hier is sprake van een poging tot aanzetten tot prostitutie. “Zowel het bedrijf als de CEO hebben zich schuldig gemaakt aan het reclame maken voor het vergemakkelijken van ontucht of prostitutie”, zegt Laurent Kennes, advocaat van de Franstalige Universiteit ULB die zich burgerlijke partij stelde. De universiteit krijgt een schadevergoeding van 5.000 euro.

Het bedrijf achter de website moet een geldboete van 240.000 euro betalen. De beheerder krijgt zes maanden cel met uitstel en een effectieve geldboete van 24.000 euro. 

Meest gelezen