Videospeler inladen...

De kunstwereld overspoelt opnieuw Venetië: maak kennis met het Belgische paviljoen op de Biënnale

Kunstliefhebbers verzamelen vanaf deze week weer voor een van de grootste kunsthappenings van de wereld: de Biënnale van Venetië. Om de twee jaar kiezen meer dan 90 landen een of meerdere kunstenaars die “hun” paviljoen mogen aankleden. Het Belgische paviljoen krijgt deze editie alvast goede reacties en bemachtigde een "eervolle vermelding" van de organisatie. Ook in de rest van de stad zijn heel wat Belgen actief.

Als op één vliegtuig richting Venetië zowel Luc Tuymans, galeriehouders Tim Van Laere en Frank De Maegd als Dirk Snauwaert - de directeur van kunstencentrum Wiels - zitten, dan mag u ervan uitgaan dat het weer tijd is voor de Biënnale van Venetië

Ondanks de herhaalde kritiek dat de Biënnale aan belang heeft ingeboet en dat het in deze digitale tijden niet meer noodzakelijk is om fysiek samen te komen, blijft de tweejaarlijkse kunsthappening een van de meest bezochte tentoonstellingen van de wereld.

Naast de officiële selectie zijn er namelijk nog verschillende nevententoonstellingen, verspreid over de stad. Zo werd de jonge kunstenaar Kasper Bosmans door het Pinchuk Art Centre geselecteerd uit meer dan 5.800 inzendingen, en cureert "kippenkunstenaar" Koen Vanmechelen de tentoonstelling "Glasstress" op het eiland Murano.

Ook de tentoonstelling "La pelle" van Luc Tuymans loopt nog altijd in het museum Palazzo Grassi. Opmerkelijk genoeg is er zelfs werk te zien van de in opspraak gekomen Jan Fabre. Een versie van het standbeeld "De man die de wolken meet" staat op een erg zichtbare plaats aan het Canal Grande, het bekendste kanaal van de stad. 

Dit is wat kunst moet zijn: aantrekken en afstoten. Het is fenomenaal

Tim Van Laere, galeriehouder

Het Belgisch paviljoen werd dit jaar aangepakt door het kunstenaarsduo Jos de Gruyter en Harald Thys, onder leiding van curator Anne-Claire Schmitz.

Zij bedachten een heel eigen wereld: "Mondo cane" (hondenwereld, red.), met een twintigtal poppen op ware grootte, verspreid over het hele paviljoen. 

Bekijk hieronder een interview met curator Anne-Claire Schmitz, waarin ze meer uitleg geeft over het kunstwerk "Mondo cane":

Videospeler inladen...

Zaterdag opent de Biënnale voor het grote publiek, maar deze week mogen pers, kunstenaars, verzamelaars en kunsthandelaars de paviljoenen al bezoeken. Luc Tuymans en Tim Van Laere zijn alvast positief over het kunstwerk "Mondo cane". Ook Chantal Pattyn, die vanavond live presenteert vanuit Venetië, zet het Belgisch paviljoen dit jaar bovenaan haar persoonlijke lijst.

Bekijk hieronder enkele reacties van de eerste bezoekers:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

De Biënnale van Venetië loopt vanaf zaterdag, tot 24 november. De Belgische inzending is vanaf februari volgend jaar ook te zien in BOZAR in Brussel.

Meest gelezen