Gezinsleden moeten naar verschillende stembureaus in Nazareth, hoe komt dat?

Leden van één gezin uit Nazareth moeten komende verkiezingen op verschillende plaatsen stemmen. Ze zijn niet alleen, bij 10 procent van de gezinnen zullen de oproepbrieven er voor verbazing zorgen. De lijsten van de kiezers zijn er namelijk gesorteerd op alfabet in plaats van op adres.

De verkiezingen van 26 mei komen eraan en dus vallen de komende dagen de oproepingsbrieven overal in de bus. Dat zorgt soms voor verbazing, zoals in Nazareth, want daar krijgt 1 op de 10 gezinnen oproepingsbrieven met verschillende stemlocaties erop.

Verschillende systemen

Gemeenten beslissen zelf hoe ze de stembusgang organiseren en wie waar moet stemmen. In Nazareth gebeurt dat voor deze verkiezingen op basis van de achternaam en een alfabetisch systeem. Dat verklaart waarom mensen die op hetzelfde adres wonen in sommige gevallen toch in een ander bureau moeten gaan stemmen. Op de website van de gemeente spreekt men van een "menselijke fout". 

Op de meeste andere plaatsen, zoals in Wetteren, delen ze de stembureaus in volgens de straten. Ook daar doken bij de jongste verkiezingen in 2018 problemen op. Want sommige straten zijn erg lang en lopen door verschillende deelgemeenten. Daardoor moesten mensen er soms verschillende kilometers afleggen om hun stem uit te brengen. Om dat probleem te verhelpen én om te voorkomen dat de leden van één gezin op verschillende plekken moeten gaan stemmen, is er nu ook een geografisch model. 

Per straat

Wetteren kreeg na de gemeenteraadsverkiezingen heel wat klachten van inwoners die niet snapten dat ze ver moesten rijden om te stemmen, terwijl dat de vorige verkiezingen niet zo was. Dat had alles te maken met een nieuw centraal adressenbestand dat de Vlaamse overheid opstelde en dat de gemeente gebruikte om de stembusgang te organiseren. Straten kregen daarin codes en per code werd een kiesbureau toegewezen. Mensen die op nummer 1, 2 of 3 woonden moesten daardoor vaak in hetzelfde stembureau stemmen als anderen die op 101, 102... woonden. Wetteren stapt daar nu van af en gebruikt een nieuw geografisch computermodel om ervoor te zorgen dat mensen maximaal 550 meter moeten afleggen om hun stem uit te brengen. 

Geografisch model 

Het nieuwe systeem werkt met een computermodel dat concentrische cirkels uittekent rond de verschillende stembureaus. Op die manier kan Wetteren zien welke mensen voor welk bureau opgeroepen moeten worden om nodeloze verre verplaatsingen te vermijden. In principe gaat elke Wetteraar er op 26 mei stemmen in het bureau dat het dichtst bij zijn of haar woonplaats ligt. 

Geen aanpassingen

In Wetteren zouden er deze stembusgang dus minder problemen moeten zijn. Maar waar men toch nog alfabetisch of per straatcode stemt, blijft alles voorlopig bij het oude, zegt Jens Lemarcq van de dienst Bevolking van Nazareth: "Het is niet mogelijk om de oproepbrieven opnieuw te gaan versturen want dan zouden mensen verschillende exemplaren hebben en wordt het onmogelijk om te bepalen hoeveel keer mensen gestemd hebben. We blijven het alfabetisch systeem dus deze verkiezing gebruiken maar er volgt nog een evaluatie." 

kasto80

Meest gelezen