Van een juichende Ingeborg tot een kwade Tom Lenaerts: de meest memorabele momenten in "Van Gils & gasten"

Na bijna vier jaar loopt het praatprogramma "Van Gils & gasten" op z'n einde. Vanavond wordt op Eén de laatste aflevering uitgezonden, die ter gelegenheid wordt omgedoopt tot "Gasten & Van Gils". Presentator Lieven Van Gils selecteerde vijf merkwaardige fragmenten uit de show. 

Na een carrière als radiopresentator, sportjournalist en presentator van "Reyers Laat" op Canvas, werd Lieven Van Gils in 2015 het gezicht van een nieuwe talkshow op Eén.

"Van Gils & gasten" was de opvolger van het praatprogramma "Café Corsari", en haalde gemiddeld 380.000 kijkers per aflevering. Het laatste seizoen deed het nog beter met gemiddeld 475.000 kijkers per aflevering. De uitzending van 27 maart 2019 haalde zelfs 614.759 kijkers.

In elke uitzending mocht een aantal gasten aanschuiven bij Van Gils aan tafel om het over maatschappelijk relevante topics te hebben. Dat leverde de volgende memorabele passages op.

1. De eerste acte de présence

Het publiek maakt op 31 augustus 2015 voor het eerst kennis met "Van Gils & gasten". In de studio zitten zanger Willy Sommers, schrijfster Heleen Debruyne, actrice Maaike Cafmeyer en politica Gwendolyn Rutten (Open VLD). Tijdens de uitzending ging het onder meer over de taboes rond menstruatie. 

Videospeler inladen...

2. Ingeborg gaat uit haar dak

In 2016 wist Laura Tesoro een finaleplaats te bemachtigen in het Eurovisiesongfestival in Stockholm. Zangeres en presentatrice Ingeborg Sergeant is die dag, 12 mei 2016, aanwezig in de talkshow. De uitbundige vreugdekreten die volgen na het goede nieuws, behoren ondertussen tot het collectieve geheugen.  

Videospeler inladen...

3. Keukenprinsessen in de clinch

Tijdens de aflevering van 25 januari 2017 met foodies Sandra Bekkari en Pascale Naessens, werd er nogal hevig gediscussieerd over de rol van koolhydraten in een goed dieet. De dames vielen elkaar in de rede, maar kwamen op het einde toch tot een soort consensus. Topsportster Kim Clijsters was getuige van het gekibbel. 

Videospeler inladen...

4. De Roover en Calvo op het matje geroepen

Ook Peter De Roover (N-VA) en Kristof Calvo (Groen) vormden in de talkshow een nogal scherp duo. De twee politici raakten tijdens de uitzending van 5 december 2018 verwikkeld in een discussie over het migratiepact, waar Groen vóór had gestemd en NVA tegen. De woordenwisseling kon op veel ergernis rekenen van televisiemaker Tom Lenaerts. Verontwaardigd sprak hij de mannen toe: "Zijn jullie niet beschaamd? Dit is een circus, los het op". Zijn tussenkomst werd onder luid applaus van het publiek onthaald. 

Videospeler inladen...

5. Bart Peeters brengt soelaas

Dinsdag 22 maart 2016 was een donkere dag voor België. De aanslagen in de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek lieten een diepe indruk na. Voor de uitzending van die avond werden onder meer danser Ish Ait Hamou, journalist Rudi Vranckx en zanger Bart Peeters uitgenodigd aan tafel. Die laatste ontroerde de hele studio met het lied "Hemel", het nummer dat hij schreef na de aanslagen in Parijs in 2015. 

Videospeler inladen...
© VRT Frederik Beyens

Vanavond is "Gasten & Van Gils" te zien, om 21u55 op Eén.

Meest gelezen