Videospeler inladen...

Afgebrand museum Rio vindt 200 objecten terug, maar geld raakt op: "We kunnen ze toch moeilijk op de grond leggen?"

Het Nationaal Museum van Brazilië, dat vorig jaar in september afbrandde, heeft 200 artefacten of objecten uit zijn Egyptische collectie teruggevonden. Het gaat om beeldjes, amuletten en vazen die opgeborgen lagen in de kist van een mummie. Een kleine opsteker voor het zwaar getroffen museum, maar de directeur benadrukt dat ze er bijlange nog niet zijn: het geld voor de heropbouw raakt op. 

In september woedde een grote brand in het Nationaal Museum in Rio de Janeiro. Onderzoek wees uit dat het airconditioningssysteem had gefaald. Van het museum - een immens complex van 13.000 vierkante meter en met honderden zalen en kamers - stonden na de brand uiteindelijk alleen nog de muren overeind.

De collectie van 20 miljoen botanische, paleontologische en archeologische voorwerpen ging voor (wellicht) 90 procent in vlammen op. Een ware nationale ramp. "Tweehonderd jaar werk, onderzoek en kennis zijn verloren", sprak de Braziliaanse president Michel Temer toen zwaar aangeslagen. Brazilianen kwamen massaal op straat, omdat de zo vaak gevraagde middelen om het Nationaal Museum te moderniseren nooit zijn betaald.

Bekijk hier de dronebeelden die na de brand van het museum werden gemaakt:

Videospeler inladen...

Gisteren hield museumdirecteur Alexander Kellner een persconferentie die eerst begon met goed nieuws. Zo'n 200 artefacten of objecten uit de Egyptische collectie bleken teruggevonden te zijn. Het gaat om beeldjes, amuletten en vazen (zie foto onder en boven) die opgeborgen lagen in de kist van een mummie.

AFP or licensors

Tegelijkertijd gaf Kellner ook een sneer naar de nieuwe Braziliaanse regering.  Het museum heeft sinds de brand kunnen rekenen op onder meer de financiële steun van de Duitse regering en giften. De teller van de donaties stond vorige maand nog op 250.000 euro. Een schril contrast weliswaar met het bedrag van ruim een miljard euro dat ingezameld werd voor de Notre-Dame in Parijs.

Maar de centen voor het Nationaal Museum in Rio raken stilaan op en het museum is bijlange nog niet heropgebouwd. Er is naar schatting 22,5 miljoen euro nodig. "Zonder geld van het ministerie van Onderwijs kunnen wij het Nationaal Museum niet herbouwen. Ik kan de gevonden voorwerpen moeilijk op de grond leggen", legde Kellner uit. Hij kaart aan dat de medewerkers werken in moeilijke omstandigheden. Ze hebben simpelweg geen bureau meer en er is geen ruimte om de kunstvoorwerpen die gered zijn, veilig op te slaan. (Lees verder onder de beelden)

Videospeler inladen...

Intussen wordt er tussen het puin nog altijd gezocht naar artefacten. De verwachting is dat het nog tot het eind van het jaar duurt voor álle kamers van het museum doorzocht zijn.

Meest gelezen