Natuurpunt ontdekt Aziatische vis in natuurgebied in Bocholt

Vrijwilligers van Natuurpunt hebben in het natuurgebied Smeetshof in de Limburgse gemeente Bocholt een Aziatische modderkruiper ontdekt. Die vis is nog maar voor de tweede keer in ons land gespot en hoort hier ook niet thuis. Of hij schadelijk is voor onze natuur, is nog niet duidelijk.

Die Aziatische modderkruiper hoort niet thuis in Vlaanderen. De grote modderkruiper wel, maar dat is een soort die vrij zeldzaam geworden is. Dat vrijwilligers van Natuurpunt die Aziatische modderkruiper nu ontdekt hebben, is heel toevallig gegaan tijdens het tellen van de kamsalamanders in een poel in Bocholt, vertelt Sam Van de Poel van Natuurpunt: "We plaatsen regelmatig fuiken in poelen in verschillende natuurgebieden in Vlaanderen om na te gaan hoe het met de kamsalamander gaat. En zo hebben we ook enkele Aziatische modderkruipers ontdekt in een poel in het natuurgebied Smeetshof."

Te verwachten

"Een heel grote verrassing is het niet", gaat Van de Poel verder. "In de beken net over de grens met Nederland is die Aziatische modderkruiper al sinds 2012 waargenomen. Hij is zich daar ook verder aan het verspreiden. Of hij echt schadelijk is, is nog niet duidelijk, daar zijn we nog niet uit." 

Kamsalamander

Met de kamsalamander gaat het intussen beter in Vlaanderen. "In natuurgebieden zijn daarvoor al heel wat inspanningen gedaan en die lonen. Maar daarbuiten gaat de soort er nog altijd op achteruit", besluit Van de Poel.

 

Meest gelezen