Nog geen idee op wie u gaat stemmen? Van de "Stemtest" tot "SOS Keuzestress": dit kan u helpen bij uw keuze

Op 26 mei trekken we naar de stembus voor de regionale, federale en Europese verkiezingen. Een belangrijke verkiezingsdag dus. VRT NWS probeert u daar zo goed mogelijk op voor te bereiden. Hoe? Hier vindt u een overzichtje.

De Stemtest 2019

Wilt u nagaan welke partij er inhoudelijk het dichtst bij u aanleunt? Dan kunt u terecht bij "De Stemtest". Voor 4 verschillende verkiezingen - Vlaams, Brussels, federaal en Europees - is er een aparte lijst met stellingen in een tool gegoten.

Bij elke stelling kunt u "Eens" of "Oneens" antwoorden. Wie meer uitleg wil, kan die ook krijgen. Daarvoor klikt u onderaan op "Wat zeggen de partijen".  Het is ook mogelijk om af en toe een stelling over te slaan. Zodra u alle stellingen hebt doorlopen, kunt u nog aangeven aan welke stellingen u het meeste gewicht wilt geven. Het resultaat dat u uiteindelijk krijgt, is uw stemprofiel.

Wilt u een kortere, maar even juiste stemtest? Dan kunt u terecht bij de MNM Stemtest.

SOS Keuzestress

De verschillende standpunten van de partijen vergelijken? Dat kan met "SOS Keuzestress".

Bovenaan de pagina duidt u aan welke partijen (maximum 3) u met elkaar wilt vergelijken. Daarna klikt u een thema aan dat u interesseert. SOS Keuzestress toont u per thema drie stellingen, en laat u zien of uw geselecteerde partijen het daarmee eens (V) of oneens (X) zijn.

Wilt u weten waarom de partijen een bepaald standpunt innemen? Heel eenvoudig: klik op de stelling waar u meer over wilt weten, en de uitleg verschijnt automatisch. SOS Keuzestress werd samengesteld met exact dezelfde informatie die werd gebruikt om de Stemtest 2019 te ontwikkelen.

Durf te vragen

We beseffen dat in de nieuwsberichten over politiek en de verkiezingen wel eens woorden worden gebruikt die niet altijd heel duidelijk zijn. Hoort u het bij een term donderen in Keulen? Of wilt u gewoon wat meer uitleg bij iets wat u vaak hoort of leest in berichten rond de verkiezingen? Stel uw vraag in de tool "Durf te vragen".

Domme vragen bestaan niet. "Waarom kan ik niet op iemand van een andere provincie stemmen?" "Kan je vallen over de kiesdrempel?" "Waar trekt een lijsttrekker eigenlijk aan?" Op uw vragen proberen wij een antwoord te geven.

Meest gelezen