Grafische voorstelling van het rabiës-virus
KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Noorse vrouw sterft aan hondsdolheid

In Noorwegen is maandag een jonge vrouw gestorven aan hondsdolheid, nadat ze twee maanden geleden gebeten was door een hond tijdens een reis in Azië. Dat melden Noorse media dinsdag.

De vrouw, een twintiger, stierf maandag in een ziekenhuis in de provincie Sogn og Fjordane, in het westen van Noorwegen. Vorige week was het vermoeden gerezen dat de vrouw met het dodelijke virus besmet was geraakt. Testresultaten bevestigden dat zondag.

Hondsdolheid of rabiës is een ernstige infectieziekte die veroorzaakt wordt door een virus uit de familie van de Rhabdoviridae. De ziekte komt in Europa voornamelijk voor bij wilde dieren als vossen en vleermuizen, maar in Afrika, Azië en Zuid-Amerika zijn ook veel honden besmet. Het virus wordt overgebracht via speeksel.

De incubatietijd hangt af van de aard en plaats van de beet, het dier dat gebeten heeft en de hoeveelheid virus in het lichaam. Gemiddeld bedraagt die 20 tot 60 dagen. De ziekte is bijna altijd dodelijk. Zodra er symptomen zijn, is rabiës dodelijk. Een behandeling moet dus snel na de besmetting opgestart worden.

Rabiës is erg zeldzaam in Noorwegen. Volgens het ziekenhuis gaat het om het eerste geval in het land sinds 1815. België is sinds 2001 officieel vrij van hondsdolheid.

Meest gelezen