Organisator van stille mars na moord op Julie Van Espen: "Weer gebleken dat vrouwenrechten geen prioriteit zijn"

Zondag organiseren een aantal jonge vrouwen een stille mars tegen seksueel geweld in Antwerpen. Charlotte Ruytjens is een van hen. In "De ochtend" op Radio 1 legt ze uit waarom de mars volgens haar zo broodnodig is. "Wij willen nu, omdat het zo actueel is, een duidelijk signaal geven aan de beleidsmakers."

De moord op Julie Van Espen beroert heel veel mensen. Het toont opnieuw aan dat er dringend meer aandacht moet gaan naar seksueel geweld en vrouwenrechten in het algemeen, vindt Charlotte Ruytjens, een van de organisatoren van de stille mars tegen seksueel geweld. "Wij waren zo boos dat weer eens is gebleken dat vrouwenrechten niet genoeg in de aandacht komen, dat er geen prioriteit aan wordt gegeven, dat mensen dat niet belangrijk vinden", zegt ze in "De ochtend".

"Er moet een mentaliteitswijziging komen"

De mars, die deze zondag plaatsvindt in Antwerpen, wil wel breder zijn dan enkel een reactie op de moord op Julie Van Espen. "Er moet in het algemeen een mentaliteitswijziging komen", stelt Ruytjens. Daarvoor vragen de organisatoren de hulp van de politiek: "Zij zijn degenen die het beleid en het draagvlak creëren. Dus het is zeker belangrijk om hen mee te nemen in het verhaal."

De organisatoren zouden daarom ook graag samenzitten met politici. Ze verwachten dat er meer geld en middelen vrijkomen voor steunpunten. "En misschien kijken naar de wetgeving", vraagt Ruytjens ook, "want het kan niet zijn dat iemand die veroordeeld is geweest voor seksueel geweld, mildere straffen krijgt dan bijvoorbeeld een dader van fiscale fraude. Ik denk dat het heel belangrijk is om daar een sterk signaal te geven: wij nemen u serieus."

Eigenlijk moeten we de maatschappij opvoeden

Charlotte Ruytjens, een van de organisatoren van de stille mars

Maar al te vaak blijkt onze maatschappij nog veel te laks voor seksueel geweld, vindt Ruytjens. "Nog heel vaak – en dat gebeurt ook uit onwetendheid of per ongeluk – is het toch gemakkelijk om te zeggen: "het is de schuld van het slachtoffer, ze had daar maar niet moeten zijn of ze had dat maar niet moeten aandoen". Dat is goedbedoeld advies, maar eigenlijk moeten we de maatschappij opvoeden dat het ligt aan de personen die het doen", zegt ze.

Oproep tot serene mars

Met de stille mars willen de organisatoren in de eerste plaats dus strijden voor een mentaliteitswijziging. Maar de bedoeling is wel om iets gedaan te krijgen, stelt Ruytjens. "Als deze mars niet voldoende is, gaan we toch nadenken of we verdere stappen kunnen ondernemen." Protestborden zijn dus welkom, maar de organisatie vraagt wel om alles sereen te laten verlopen. Ruytjens: "We hoeven niet te roepen of dingen af te breken. Wij willen laten zien: wij zijn hier. Wij zijn de stille massa die je anders niet ziet. En nu zijn wij hier, hou rekening met ons."

De stille mars zal zondag plaatsvinden om 14 uur in Antwerpen. Ze vertrekt op het Astridplein en gaat via de Groenplaats naar het Steenplein.

Beluister hier het gesprek met Charlotte Ruytjens in "De ochtend":

Meest gelezen