Videospeler inladen...

Alle scholen vrijgegeven na bommelding in scholen van Aarschot, Diest en Westerlo, nergens iets gevonden

Alle scholen van Aarschot, Diest en Westerlo zijn vrijgegeven nadat ze vanochtend geëvacueerd waren geweest wegens een bommelding. In geen van de schoolgebouwen heeft de politie iets gevonden. Het Antwerpse parket heeft een onderzoek geopend en bevestigt dat er een brief  gevonden is aan het politiekantoor in Westerlo. Daarin stond dat er om 10 uur in een school in Aarschot, Diest of Westerlo een bom tot ontploffing gebracht zou worden. Alles samen werden ruim 22.000 leerlingen uit voorzorg geëvacueerd.

De politie nam na het vinden van de brief met de bommelding geen enkel risico en liet alle scholen onmiddellijk ontruimen. 

Alle leerlingen werden bijeengebracht op de veilige evacuatiepunten van hun school. Intussen zijn de meeste kinderen en jongeren al naar huis. In Diest ging het om 8.500 mensen, in Aarschot om zo'n 9.000 mensen, in Westerlo ging het om zo'n 4.700 mensen. 

Geen paniek

In Aarschot zijn 22 scholen en de Hagelandse academie iets voor 12 uur opnieuw vrijgegeven, er werd niets gevonden. "In Aarschot werden alle 9.000 leerlingen verzameld aan het grote parkeerterrein Demervallei", zegt VRT-journalist Katrien Boon, die toen ter plaatse was.  

"Er was geen paniek hier, maar ouders en kinderen zeiden me dat het toch een angstige ochtend geweest was." De kinderen kregen te horen dat er een oefening aan de gang was. 

Gwendolyn Rutten, de burgemeester van Aarschot, laat weten dat de stad op korte termijn een informatiemoment zal organiseren voor de directie van de scholen om de leerkrachten en de leerlingen zo goed mogelijk te begeleiden bij de verwerking van de feiten. 

(Lees verder onder het interview van VRT-reporter Katty Allaert met Gwendolyn Rutten in Het Journaal)

Videospeler inladen...

In Diest (22 scholen geëvacueerd) werden de leerlingen opgevangen in het cultureel centrum Den Amer.  Alle schoolgebouwen zijn er rond 13.45 uur vrijgegeven.

"Er werd in de Diestse scholen niets gevonden tijdens de sweeping", meldt het stadsbestuur in een persbericht. "Alle scholen werden vrijgegeven, dus morgen kan iedereen gewoon terug naar school."

(lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

In Westerlo, waar het briefje met bommelding werd gevonden, werden zo'n 4.700 mensen geëvacueerd (10 scholen). De ontruimingen zijn er, net als elders, vlot verlopen. Alle scholen zijn er rond 13.45 uur vrijgegeven.

In Westerlo zoekt de politie van de zone Zuiderkempen uit wie er achter de bommelding zit. 

Tot 2 jaar cel

Als de bommelder gevonden zou worden, riskeert die een gevangenisstraf tot twee jaar en kan hij of zij ook opdraaien voor alle kosten die met de politie-interventie en ontruiming gepaard gingen.

Herbekijk hieronder het bericht over de dreigbrief aan de politie in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen