Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Trump roept presidentieel voorrecht in en staat niet toe dat Mueller-rapport volledig wordt vrijgegeven

De Amerikaanse president Donald Trump roept zijn presidentieel voorrecht in en zal niet toestaan dat het Mueller-rapport volledig wordt vrijgegeven. Dat heeft Witte Huis-woordvoerster Sarah Sanders bekendgemaakt. Ook het bewijsmateriaal waarop het onderzoek naar banden van het campagneteam van Trump met Rusland is gebaseerd, zal niet mogen worden vrijgegeven. 

Het zogenoemde "executive privilege" dat president Trump inroept, beschermt de vertrouwelijkheid van documenten, bijvoorbeeld in kwesties over nationale veiligheid. Trump doet nu een beroep op zijn presidentieel voorrecht om een volledige vrijgave van het Mueller-rapport tegen te houden. "Noch het Witte Huis noch minister van Justitie William Barr zullen antwoorden op de illegale vragen van de Democraten", zei woordvoerster van het Witte Huis Sarah Sanders.

Witte Huis noch Barr zullen antwoorden op illegale vragen van Democraten

Witte Huis-woordvoerster Sarah Sanders

Het onderzoek naar Russische beïnvloeding bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 is al maandenlang het middelpunt van een politieke strijd in Washington. 

In zijn 448 pagina's tellende rapport concludeert speciaal aanklager Robert Mueller dat Rusland zich heeft gemengd in de presidentsverkiezingen met de bedoeling Trump te helpen, maar dat de campagneleden zelf niet met Rusland hebben samengewerkt. Mueller spreekt zich niet uit over een belemmering van de rechtsgang, maar benadrukt dat hij daarmee de president niet vrijpleit.

Minister van Justitie William Barr besliste om geen vervolging in te stellen tegen Trump, maar de Democraat Jerry Nadler, voorzitter van de commissie Justitie in het Huis van Afgevaardigden, vindt dat een breder onderzoek nodig is naar mogelijke belemmering van rechtsgang.

Motie van wantrouwen

Vandaag stemt de commissie van het door de Democraten gecontroleerde Huis over een motie van wantrouwen tegen minister van Justitie Barr. De parlementsleden verwijten hem minachting voor het Congres omdat hij -na een eerdere getuigenis in de Senaat- niet wil getuigen in het Huis van Afgevaardigden, en omdat hij het Huis alleen een ingekorte versie van het Mueller-rapport heeft bezorgd.

Beslissing van Trump is dramatische en ongeziene stap

Democraat Jerry Nadler

Het Witte Huis beschuldigt commissievoorzitter Jerry Nadler dan weer van "flagrant machtsmisbruik". Zijn vraag om het volledige Mueller-rapport te publiceren wordt "roekeloos en onwettig" genoemd.

Nadler zelf meent dat er een "grondwettelijke plicht is om te antwoorden". Hij noemt de beslissing van Trump om zijn presidentieel voorrecht in te roepen "een dramatische en ongeziene stap".

Meest gelezen