Ekrem Imamoglu van CHP
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Turkse oppositie wil presidents- en parlementsverkiezingen van 2018 laten annuleren

De Turkse oppositiepartij CHP heeft een aanvraag ingediend om de presidents- en parlementsverkiezingen van vorig jaar te annuleren. De aanvraag van CHP is een reactie op de beslissing van de kiescommissie begin deze week om de gemeenteraadsverkiezingen van Istanbul te annuleren. Deze verkiezingen in deze stad werden toen verloren door de huidige president Recep Tayyip Erdogan en de AKP.

De AKP had gevraagd die stembusgang te annuleren in Istanbul omdat er onregelmatigheden gebeurd zouden zijn. Hiervoor kwamen echter geen bewijzen.

Ook alle andere gemeenteraadsverkiezingen moeten dan ongeldig verklaard worden, vindt CHP-ondervoorzitter Muharrem Erkek. Want elders in het land won de AKP wel fors bij deze stemmingen

Als de kiescommissie zegt dat de verkiezing van Ekrem Imamoglu twijfelachtig is, dan is de verkiezing van meneer Recep Tayyip Erdogan op 24 juni ook twijfelachtig

CHP-ondervoorzitter Muharrem Erkek

"Als de kiescommissie zegt dat de verkiezing van Ekrem Imamoglu (die uitgeroepen werd tot winnaar in Istanbul) twijfelachtig is, dan is de verkiezing van meneer Recep Tayyip Erdogan op 24 juni ook twijfelachtig", aldus Erkek.

De kiescommissie had als argument om de verkiezingen in Istanbul te annuleren ingeroepen dat niet alle medewerkers aan de verkiezing staatsambtenaar waren. Ook tijdens de verkiezingen van 2018 waren "tienduizenden mensen die geen staatsambtenaar zijn bevoegd voor de stembussen", argumenteert Erkek.

Meest gelezen