Antonio Guterres

VN lanceert software om terroristen in het buitenland op te sporen

De Verenigde Naties hebben software gelanceerd om terroristische strijders op te sporen als ze een internationale grens willen oversteken. Dat heeft VN-secretaris-generaal Antonio Guterres dinsdag bekendgemaakt.

De software moet bijdragen aan internationale communicatie en het uitwisselen van informatie over de dreiging van terroristische strijders die naar hun thuisland reizen of zich elders verplaatsen.

Naar schatting 40.000 mensen uit meer dan 110 landen zijn naar Syrië en Irak gereisd om zich aan te sluiten bij terroristische groepen, aldus de VN. "Velen zijn goed getraind en in staat om in de toekomst terroristische aanslagen te plegen. Daarnaast zijn er anderen die willen radicaliseren en nieuwe volgelingen willen rekruteren", zei Guterres tijdens de lancering van het programma in New York. "Deze terroristen opsporen en tegenhouden voor ze een aanslag plegen is een hoge prioriteit van de internationale gemeenschap."

De goTravel-software moet vooral de landen helpen die momenteel gebrekkige technologie gebruiken, om terreurverdachten snel en efficiënt uit de passagiersgegevens te filteren, om bedreigingen snel te herkennen en informatie snel te laten circuleren tussen de betrokken landen en instellingen als Interpol.

EU-lidstaten en de "Five Eyes"-groep, Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, hebben al geavanceerde netwerken om data uit te wisselen.

Meest gelezen