Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Vrijgesproken Pakistaanse vrouw Asia Bibi is in Canada aangekomen

De christelijke vrouw Asia Bibi is in Canada aangekomen, dat heeft haar advocaat laten weten. De Pakistaanse vrouw zat jarenlang in de dodencel in Pakistan voor het beledigen van de profeet Mohammed. Wereldwijd lokte dat heel wat verontwaardiging uit en uiteindelijk werd ze vrijgesproken. Bibi moest onderduiken in eigen land voor reacties van extremistische moslims. Ze kreeg uiteindelijk asiel in Canada. 

Volgens Saiful Malook, de advocaat van Asia Bibi, is ze intussen aangekomen in Canada. Maar noch de Canadese, noch de Pakistaanse overheid hebben dat al bevestigd. Haar dochters verblijven al in Canada.

Asia Bibi werd in 2010 ter dood veroordeeld voor het belasteren van de profeet tijdens een ruzie met andere landarbeiders. Toch heeft Bibi altijd haar onschuld volgehouden.  

(Lees verder onder foto)

Asia Bibi met gouverneur Salman Taseer

De veroordeling lokte wereldwijd kritiek uit. Vorig jaar in oktober werd Bibi toch vrijgesproken door de hoogste rechter van Pakistan wegens gebrek aan bewijzen. Ze had acht jaar in de dodencel gezeten.

Maar extremistische moslims in het land reageerden dan weer woedend op die vrijspraak. Bibi moest schuilen op een onderduikadres uit schrik voor reacties van deze extremisten. Haar echtgenoot vroeg destijds in een videoboodschap asiel aan in de Verenigde Staten, in Groot-Brittannië en in Canada. 

Vorige maand heeft de Pakistaanse premier Imran Khan gezegd dat Bibi het land zeer snel zou verlaten, maar dat er nog een probleem was. Waarom het nog zo lang heeft geduurd en wat het probleem exact was, is niet duidelijk. Maar intussen zou Bibi zich bij haar dochters in Canada hebben kunnen vervoegen. 

AFP or licensors

Meest gelezen