Videospeler inladen...

Wat hangt de valse bommelder van Westerlo boven het hoofd?

Als de verantwoordelijke voor de valse bommelding in Westerlo wordt gevat, hangt hem of haar een zware straf boven het hoofd: tot twee jaar cel én de betaling van alle onkosten die gemaakt werden. Alleen al de inzet van politie en gemeentepersoneel kost gemakkelijk 30.000 euro, zo blijkt uit een schatting van VRT NWS.

Toen aan het politiebureau van Westerlo een briefje werd gevonden met daarop een bommelding, werden meteen de grote middelen ingezet. Op het briefje stond dat er om 10 uur een bom zou ontploffen in een school in Aarschot, Diest of Westerlo.

Uit voorzorg werden ruim 22.000 leerlingen van 54 scholen geëvacueerd. De politie van alle betrokken zones kwam met een grote macht ter plaatse om met de hulp van de federale politie alle schoolgebouwen uit te kammen

Fikse kater

Tegen 14 uur bleek dat er - gelukkig- in geen enkele school een bom verstopt had gelegen. De bommelding was dus vals geweest. Maar als de persoon wordt gevonden die het bewuste briefje aan het politiekantoor heeft gehangen, kan die er een flinke kater aan overhouden, zowel juridisch als financieel.

“De feiten worden gekwalificeerd als een dreiging en daarvoor voorziet het strafwetboek tot twee jaar gevangenisstraf”, zegt Inge Delissen van het parket van Antwerpen, afdeling Turnhout aan VRT NWS.

Schadevergoeding

Daarbij houdt het niet op. Wie veroordeeld wordt voor een valse bommelding, kan ook opdraaien voor de kosten. “Als iemand strafrechtelijk veroordeeld wordt voor die feiten, kan iedereen die er schade door heeft opgelopen, en het oorzakelijk verband ervan kan bewijzen, zich burgerlijke partij stellen of een schadevergoeding eisen”, legt de parketwoordvoerster uit.

Wie kan dan concreet een schadevergoeding vragen? Dat gaat vrij ver: van ouders die hun werk hebben moeten verlaten om hun kinderen op te halen tot de gemeentebesturen die veel personeel hebben moeten inzetten.

Iedereen die er schade door heeft opgelopen, en het oorzakelijk verband ervan kan bewijzen, kan zich burgerlijke partij stellen of een schadevergoeding eisen.

Inge Delissen (Parket Turnhout)

In het geval van de bommelding in Westerlo, Diest en Aarschot lopen de kosten al snel op. Alleen al de inzet van politiepersoneel van vanochtend kost een bom geld.

Volgens een snelle en ruwe berekening van VRT NWS gaat het minstens om zo’n 30.000 euro. En dan rekenen we alleen de personeelskosten. Want alles samen hebben de politiediensten en het gemeentepersoneel van de betrokken gemeentes zo’n 1.000 manuren gewerkt à rato van 30 euro. Daarmee zijn we nog héél voorzichtig.

Manschappen

We komen aan deze schatting door een snelle belronde naar de korpschefs van de betrokken politiezones. Jan Vanhauwere van politiezone Demerdal heeft vanochtend bijvoorbeeld 43 manschappen moeten inzetten om de scholen in Diest te ontruimen en te doorzoeken: 41 agenten en 2 explosievenhondenbegeleiders.

Korpschef Cris Wandelseck van de politiezone Zuiderkempen heeft in Westerlo een gelijkaardig aantal agenten ingezet. Ook hier kwamen 2 explosievenhonden met hun begeleiders van de federale politie ter plaatse. In Aarschot, ten slotte, werden zeker 60 manschappen ingezet. Het korps van Aarschot kreeg zelfs bijstand uit andere politiezones: uit het Hageland en de Getevallei. De lokale politiekorpsen kregen vanochtend ook telkens de hulp van een aantal collega’s van de federale politie.

Ambtenaren

Al die politiemensen hebben vanochtend 5 à 6 uur gewerkt rond de bommelding. De rekening van de politie dus tikt al flink aan, en dan hebben we de werkuren van vele andere mensen nog niet meegerekend.

Zo werden in de drie gemeenten de communicatie- en de noodplanambtenaren ingeschakeld. Zij moesten samen met de burgemeester de noodplannen uitvoeren en alles communiceren met de betrokkenen: de scholen, de ouders, de hulpdiensten en de media.

Opvang

Ook werd her en der ander gemeentepersoneel ingezet, bijvoorbeeld om de leerlingen op te vangen in lokale sporthallen. Je zou ook de huur van die sporthallen in rekening kunnen brengen, én de drankjes en de versnaperingen die de kinderen er kregen.

We kunnen zo nog wel even blijven doorgaan, maar intussen is het wel duidelijk dat de schrijver van het briefje van vanochtend een groot zwaard van Damocles boven het hoofd hangt.

Bekijk de reportage uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen